Osmdesátá léta byla na brněnské scéně fenoménem hudebním i společenským. Byla to etapa, která po sobě zanechala významné stopy a ty nejhlouběji otištěné nesmazala ani změna politických poměrů, ani cejch času.

K tomuto období se váže i vznik pozoruhodné brněnské skupiny Z kopce. Tu založil tehdejší student kunsthistorie Petr Váša a již od prvopočátku skupina čelila nelehkým poměrům totalitního režimu. A když se o tři roky později skupině podařilo natočit skladby, které vyšly na labelu Panton v produkci Lenky Zogatové pod názvem Z kopce – Big beat, zrodila se hudba zcela specifická. Hudba, která na nepřipraveného posluchače působila jako studená sprcha, ale pro rockové avantgardisty jako opus magnum.

Album nyní v nové, digitalizované verzi vydává brněnské vydavatelství Indies Happy Trails Records. CD doplňuje singlový bonus a znovu nabízí například sugestivní skladbu Hodiny u klavíru, expresivní song Učitel, stejně jako odraz doby v titulní Z kopce. Po téměř pětadvaceti letech se tak posluchači mohou alespoň pomyslně vrátit do doby, kdy kytarista Váša sice neohromoval mimořádnou hráčskou virtuozitou, ale šokoval nápady, které se vymykaly jakékoliv kontrole.

Nepřehlédnutelný charismatický intelektuál s bujnou kšticí dokázal v druhé polovině osmdesátých let zamíchat karty na hudební scéně, přitáhnout pozornost mladé rockové generace a dokonce i přidat vrásky tehdejším kulturtrégrům. Inteligentním způsobem přitom zvládl svoji hudbu prosadit a obhájit, třebaže to byla mnohdy cesta nad okrajem propasti.

O hudebním stylu lze hovořit těžko s nějakým stylovým vymezením – byly zde prvky britské new wave, rhythm and blues, nekompromisní rock and roll, minimalistické obrazce i syrový rock místy ne nepodobný americkému avantgardistovi Donu van Vlietovi alias Captainu Beefheartovi, ale i britským King Crimson.

To vše rámuje nenapodobitelná výpověď bezbřehých emocionalit. Významnou roli v ní hrají texty s obnaženými lidskými pocity, nadsázkou a odzbrojujícími postřehy: Vášovo společenství dokázalo hudební underground vytáhnout na denní světlo a oslnit netušenými sděleními.

Bubeník Pavel Koudelka tehdy patřil mezi vyprofilované perfekcionalisty a Petr Váša, i když jako kytarista neohromoval mimořádnou hráčskou virtuozitou, šokoval posluchače netradičními postupy a nápady, které se vymykaly jakékoliv kontrole.

Hudba skupiny Z kopce není určena pro komerční rádia nebo pokleslou diskotékovou kulturu, ale je vyprecizovaným hudebním výkřikem. Ten svým vyjádřením neztratil svou ozvěnu ani po bezmála pětadvaceti letech od prvního vydání.

Z kopce

- poprvé vyšlo v roce 1989, a to z podnětu skupiny Z kopce, v jejímž čele stál brněnský student kunsthistorie Petr Váša

- po téměř 25 letech album v nové, doplněné a digitalizované podobě vydává Indies Happy Trails Records v Brně

- album kapela nahrála v sestavě Petr Váša (kytary, zpěv), Pavel Žemla (baskytara, klavír, viola, zpěv), Pavel Koudelka (bicí nástroje, percussion, zpěv) a Vojtěch Kupčík (housle), hosté: Jindřich Němeček, Pavel Barša, Jiří Chmelař či Martin Slezák

PETR GRATIAS (autor je hudební publicista)