Příběh o dobrodružném putování do tajemné říše Kostěje Nesmrtelného, veselé příhody tří prasátek statečně bojujících s hladovým vlkem, ale i krásná Zlatovláska nebo čarovný Louskáček promění v nejbližších dnech jednotlivé scény brněnského Národního divadla v snový svět plný kouzel a fantazií.

„Vánoční program pro děti zahájí inscenace Kostěj Nesmrtelný v režii Jana Kačeny, jež měla premiéru teprve nedávno – letos koncem listopadu – a která vznikla na motivy ruské lidové pohádky,“ uvedla mluvčí brněnského Národního divadla Šárka Motalová. Slavný pohádkový příběh děti v Divadle Reduta na Zelném trhu přenese do tajemné říše všudypřítomného a přesto neviditelného Kostěje Nesmrtelného, v níž nechybí také Nastěnka, Olenka, Máša nebo Baba Jaga.

„Při inscenování jsme využili různých motivů z ruských lidových pohádek, nechtěli jsme jen zhmotnit Kostěje. Základem našeho pojetí je dětská hra pěti sourozenců, kteří se scházejí v dětském pokoji. Právě tam se děje to, co si děti představí. Až si jednou začnou hrát na Kostěje… Pravidla hry drží nejmenší z nich, právě on svou fantazií strhává do hry ostatní. Je to sice strašidelná pohádka, ale rozhodně není drastická,“ přiblížila děj dětského imaginárního příběhu spoluautorka stylizovaného scénáře Viktorie Knotková.

Fantaskní vize o dobru a lásce

Další nedávno uvedenou pohádkou, tentokrát na Malé scéně Mahenova divadla (premiéra 1. listopadu 2008), je Labutí jezero na motivy baletu Petra Iljiče Čajkovského v režii Josefa Daňka.

„Necelou hodinu dlouhé představení vypráví příběh o princi, který si má vybrat nevěstu. Avšak ve chvíli, kdy ji nachází, musí překonávat nástrahy zlého kouzelníka. Díky své vytrvalé lásce se mu však nakonec podaří princeznu Odettu, začarovanou do labutě, získat,“ nastínila poetický příběh Motalová. Autorem scénáře i režisérem je již zmíněný Josef Daněk, o hudební doprovod se postará David Šubík, který při tvorbě vycházel z autentické podoby Čajkovského hudby. Tu se v Labutím jezeře pokusil co nejvíce zpřístupnit i dětskému divákovi.

„Na scéně se objeví nejrůznější kulisy i loutky, tedy důvěrně známé domácí ikony. Vytváříme tak zajímavý model divadelní situace, jakousi kaskádovitou konstrukci divadel na divadle,“ tvrdí režisér Daněk o pohádce, která je určena dětem od tří let. Hlavní role si zahrají Monika Maláčová (Královna matka), Jakub Šafránek (Princ) a Josef Daněk (Otec).

Příběh malé osiřelé Klárky odehrávající se na Štedrý večer dojme i rozveselí návštěvníky Janáčkova divadla. To baletní pohádku Louskáček uvede na Druhý svátek vánoční, poté i v neděli osmadvacátého prosince.

„V Klárčině snu ožívají všechny hračky a probouzí se k nočnímu životu. Svět myší a jejich král bojují proti oživlým vojáčkům vedeným Louskáčkem. Je to zpodobnění obrazu boje dobra se zlem. Nakonec se Louskáček promění v krásného prince, který Klárku pozve do svého království,“ prozradila dějovou linku baletní pohádky Motalová. Louskáčka oddiriguje Jakub Klecker, v hlavních rolích dětem zatančí Jan Fousek a Andrea Smejkalová, která se s Čajkovského tvorbou sžila už v Labutím jezeře jako Odetta­Odilie.

Vánoční program pohádkových představení doplní klasický příběh o krásné Zlatovlásce k sluhovi Jiříkovi, který uvede Mahenovo divadlo. Příhody tří prasátek spekulujících nad tím, co se stane, když se ve vesmíru srazí raketa plná syrečků a raketa plná vajec, zase uvede Divadlo Reduta. Poslední pohádkou letošního roku, kterou mohou děti s rodiči zhlédnout na Malé scéně Mahenova divadla, je Perníková chaloupka.

Program

P
ÁTEK 26. PROSINCE
15.00, Divadlo Reduta, Kostěj Nesmrtelný (dobrodružný příběh), 17.00, Janáčkovo divadlo, Louskáček (baletní pohádka)
SOBOTA 27. PROSINCE
15.00, Mahenovo divadlo, Malá scéna, Zlatovláska
NEDĚLE 28. PROSINCE
15.00, Divadlo Reduta, Tři prasátka a kosmické pohádky, 17.00, Janáčkovo divadlo, Louskáček
PONDĚLÍ 29. PROSINCE
15.00, Mahenovo divadlo, Malá scéna, Labutí jezero (pohádka pro nejmenší na motivy baletu)
ÚTERÝ 30. PROSINCE
15.00, Mahenovo divadlo, Malá scéna, Perníková chaloupka

Vstupenky lze koupit v předprodeji v Dvořákově ulici (24. až 28. prosince zavřeno) nebo na místě, před začátkem představení.