Brněnští divadelníci se i letos připojili k projektu European Theatre Night, který spojuje divadla napříč Evropou. Smyslem akce je prezentovat divadla a soubory v nočních hodinách netradičním způsobem. Noc divadel v České republice s desítkami tisíc návštěvníků každý rok je největší v Evropě.

Do pátého ročníku divadelního projektu, který nese podtitul Forever young, se zapojilo deset brněnských divadel. Kromě speciálního programu pro děti i dospělé otevře šest z deseti zapojených divadel lidem svoje zákulisí. „Letos se divadelníci nenechali zahanbit a připravili poutavé návštěvnické menu,“ uvedla organizátorka brněnské Noci divadel Eliška Míkovcová.

Brněnský hrad Špilberk. Ilustrační foto.
Špilberk se zbarví purpurově. Na připomínku předčasně narozených dětí

Jako první bude pro návštěvníky otevřené Divadlo Bolka Polívky. Program začíná už ve dvě hodiny odpoledne. „Letos lidem nabídneme polívku od Polívky, takže každý příchozí dostane horkou polévku. Děti si odpoledne vyrobí placky a nebo škrabošky, od šesti hodin bude program věnovaný i rodičům,“ řekl mluvčí divadla Michal Adamík.

Nejbohatší program najdou lidé v BuranTeatru v Kounicové ulici 22. Organizátoři připravili přednášky, koncerty i ukázku netradičního japonského divadla Kjógen. „V devět hodin večer mají diváci jedinečnou příležitost shlédnout představení divadla Kjógen. To jsme výjimečně zpoplatnili, vstupné bude ale jen sto korun,“ vysvětlila produkční divadla Jana Fišerová.

Program pro nejmenší diváky si připravili v Divadle Radost. „Pro příchozí jsme připravili kouzelnou stezku, která povede celým divadlem. Účastníci prohlídky dostanou za úkol při cestě počítat loutky, které najdou na nejrůznějších místech,“ uvedl manažer divadla Petr Jančařík. Dodal také, že kdo se dopočítá správného výsledku, dostane za odměnu malý dárek.

Ilustrační foto.
Křenová je teď nebezpečná, tvrdí cyklisté

Podrobný program včetně informací o vstupném a časech najdou návštěvníci na webových stránkách Noci divadel. Do většiny divadel je vstup zdarma nebo za symbolickou cenu, prohlídky, koncerty a ukázky představení potrvají mnohdy až do sobotní půlnoci.

JOLANA HALALOVÁ