Pinkava je fotografem zastoupeným v mnoha českých i zahraničních sbírkách. S jižní Moravou se přitom jeho výstavy dosud paradoxně míjely. „Řekl bych spíše, že se jižní Morava vyhýbala mě. V budoucnu bych zde ale rád představil větší výstavu," říká fotograf s tím, že Antropologie je vlastně jeho první ucelenou samostatnou výstavou v Brně.

Do výběru Pinkava zahrnul hlavně práce z posledních let, mnohé z nich bez názvu. „Jsou to mé nejnovější fotografie, které jsem zatím nikde nevystavoval. Záměrně jsem je proložil i díly staršími a figurativními, tak, aby se posiloval záměr koncepce i samotná instalace výstavy. Stále mi jde o zobrazování stavů a pocitů i pochyb lidské existence," říká třiapadesátile­tý autor.

A právě Pinkavova touha zkoumat znovu a znovu podstatu člověka vetkla i název aktuální výstavě. „Všechny pocity prázdnoty, běsi a úzkosti, které probleskují jeho fotografiemi, mají svůj původ ve vědomí zahrnutí a připoutání k vyššímu nadindividuálnímu celku," uvádí v průvodním textu k výstavě kurátor Jiří Pátek.

Výběr velkoformátových zvětšenin doplňuje citát Blaise Pascala. „Texty tohoto matematika, fyzika a filozofa jsou pro mne fascinující svou literární pregnantností na jedné straně a silnou skepsí na straně druhé. Právě použitý citát by měl divákovi pomoci s interpretací výstavy směrem, který jsem měl na mysli. Neměl jsem v úmyslu dávat výstavou návštěvníkovi nějaký konkrétní klíč k odpovědím, protože žádný nenabízím. Smyslem je spíše přesné cílení otázek prostřednictvím vizuálních obrazů mířených na naše nevědomí než jakékoliv vnucování špatných odpovědi," dodává Pinkava, jež v letech 2005 až 2007 působil jako vedoucí pedagog fotografického ateliéru na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Upřesňuje také, že v nejbližší době je možné vidět některé jeho práce v Olomouckém muzeu moderního umění Vnitřní okruh kurátorované Vladimírem Birgusem a v červnu zahájí svou samostatnou výstavu na fotografickém festivalu v Moravské Třebové. V roce 2015 ho pak čeká čeká větší výstava ve Štrasburku.

Společně s výstavou Ivana Pinkavy zahájila Fait Gallery i výstavu Před pikolou za pikolou. Jedná se o další výběr ze sbírky galerie, který tentokrát obsáhl například díla Josefa Bolfa, Mileny Dopitové, Petra Nikla, Vladimíra Boudníka a mnoha dalších. „Obě výstavy si lze prohlédnout do 11. září, galerie je přístupná ve středu a ve čtvrtek od 13.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 14.00 do 18.00 hodin," doplnila kurátorka Denisa Kujelová.

Koncem září se návštěvníci mohou těšit na zahájení nových výstav Pavly Sceránkové a Jiřího Valocha. Začátek následujícího roku pak bude patřit sochaři a malíři Františku Skálovi, jehož retrospektivu v roce 2015 nabídne také brněnský Dům umění.

Fait Gallery: Božetěchova 1 (vstup z ul. Metodějova), Brno–Královo Pole

Výstava Před pikolou za pikolou (výběr ze sbírky Fait Gallery)

Kurátoři: Denisa Kujelová, Martin Nytra

Výstava Ivan Pinkava – Antropologie

Kurátor: Jiří Pátek. Průvodní citát k výstavě Ivana Pinkavy:

„Přes všechny tyto všechny strasti chce být šťastný a chce být pouze šťastný a nemůže nechtít být šťastný. Jak si s tím ale poradí? Aby se mu to podařilo, musel by dosáhnout nesmrtelnosti; to ovšem nedokáže, a tak ho napadlo, že si nedovolí na to myslet." (Blaise Pascal)

Obě výstavy si lze prohlédnout do 11. září 2014, vstup do galerie je volný.