Vše začalo na podzim roku 1967, kdy skupina studentů herectví a příznivců divadla založila spolek Husa na provázku. „Jako symbolické východisko byla přijata předmluva knihy šesti libret Jiřího Mahena, podle níž se sdružení i pojmenovalo,“ uvedla mluvčí divadla Alžběta Nagyová. Prvním, kdo udával souboru umělecký směr, se stal divadelní pedagog a dramaturg Bořivoj Srba.

Dva roky po vzniku divadla se musel soubor přejmenovat, když se do čela komunistické strany dostal Gustáv Husák. Kvůli cenzuře muselo divadlo ze svého názvu vypustit slovo husa. Za jednu noc někdo v brněnských ulicích přepsal plakáty divadla na HusáK na provázku. Nově se soubor jmenoval Divadlo na provázku.

Za padesát let se divadlo stalo ikonickým místem. Hlavní myšlenka souboru se od začátku nezměnila. Husa na provázku, které se zkráceně říká jen Provázek, vznikla jako nová scéna, která si hraje se styly. Dodnes je Provázek sídlem Centra experimentálního divadla. Zazářily tam herecké hvězdy jako Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Pavel Liška a mnozí další.

V brněnské vile Stiassni zazářil svícen.
Chanukový svícen opět září ve vile Stiassni. Po 80 letech

Před čtrnácti lety se uměleckým šéfem divadla stal Vladimír Morávek. Pod jeho vedením diváci zhlédli pětadevadesát premiér od šestnácti režisérů. Morávek také propojil divadlo Václavem Havlem, zasloužil se o pojmenování Uličky Václava Havla, která leží vedle divadla nad Zelným trhem v Brně.

Letos na jaře se ale herci spojili a v hromadném dopise vyjádřili nesouhlas s Morávkovým vedením. Ten řekl, že mu odchod z divadla zlomil srdce. „Zpráva přišla už na jaře, ale mrzí mě to ještě dnes. Jsem ale šťastný za vznik festivalu Divadlo v pohybu, za knihu Překrásný příběh a těším se na Ples půlstoletí. Přeji Provázku, aby byl otevřeným, nespoutaným a občansky statečným územím a věřím, že ho čekají hezké věci,“ napsal ve výroční zprávě Morávek.

Mahenova knihovna se představila v novém kabátě.
Půjčit si knihy? Od jara přes městský e-shop

Oslavu a rozloučení s divadlem organizuje právě odcházející umělecký šéf. Ples půlstoletí začne třicátého prosince v pět hodin a sedmnáct minut odpoledne. Lidé se mohou těšit na koncerty, proslov ředitele divadla Petra Oslzlého, finále opery Na protest a další překvapení.

Oslavit výročí divadla přijdou kromě současných i bývalých členů souboru také diváci. „Doufám, že se potkám s mými oblíbenými herci. Spoustu z nich obdivuji a ráda bych jim to řekla osobně. Vedení skvěle vybralo i datum, den před silvestrem je ideální,“ řekla Petra Skopalová z Brna, která představení v Divadle Husa na provázku navštěvuje několik let.

Vstupenky na výroční ples mohou lidé koupit v předprodeji divadla, cena je tři sta padesát až čtyři sta korun.

JOLANA HALALOVÁ