„Rafani v tomto postupují zcela konstruktivně a metaforicky. Sledují pole umění a sportu, jež od dob sametové revoluce nesouměřitelně zápasí o přízeň sponzorských firem," říká kurátorka výstavy Edith Jeřábková. A poukazuje na základní společenskou kategorii na pravidla a jejich naplňování.

„To, co umění a sport rozděluje, jsou pravidla. Umění má pravidla překračovat, sport je má dodržovat a v jejich rámci dosahovat stále vyšší dokonalosti," dodává kurátorka.

Retrospektivní výběr je rozčleněn podle znaků do různých kategorií, jako popis, projev, metafora a další. „V této části jsme použili červené osvětlení typu temné komory, kde se vyvolávají černobílé fotografie. V minulosti jsme často pracovali na škále černé a bílé, proto ta červená. Je to určité prizma, kterým lze nahlížet na naši minulost," říká jeden z pětice výtvarníků. Jednohlasně pak všichni členové objasňují název výstavy. „Dech a výdech představují životní mechaniku, výstavou se prochází a vrací se zpět. Dech má také blízko ke slovu duch."

Skupinu Rafani založili v roce 2000 čtyři studenti Akademie výtvarných umění v Praze. Postupně se členové měnili, s uskupením jsou spjati například Luděk Rathouský, Radim Kořínek, David Kořínek, Petr Motejzík, Marek Meduna, Jiří Franta, Viktor Frešo, Petra Čiklová a další.

V roce 2007 Rafani zcela zavrhli psaný text, písmo se u nich neobjevuje ani ve veřejných prezentacích. Většinou nejsou známé ani názvy jejich výstav či akcí. Podstatou angažované umělecké praxe skupiny Rafani je rozšiřování pole umění na oblast společenských jevů. Rafani byli dvakrát nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Členové umělecké skupiny také nedávno představili svůj nový film 31 konců/31 začátků. Jedná se o celovečerní dokument zachycující pražskou alternativní scénu. Autoři ho zdarma zpřístupnili na internetu.

Výstava Dech potrvá do 5. srpna. Spolu s touto expozicí zpřístupnil Dům umění výstavu laureátky Ceny Oskara Čepana za rok 2010 Petry Feriancové. Více o této expozici čtěte v následujících dnech na straně kultury Deníku Rovnost.

Dům umění města Brna

RAFANI: DECH

Místo: Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2

Kurátorka výstavy: Edith Jeřábková. Výstava potrvá do 5. srpna 2012

PETRA FERIANCOVÁ: STUDIE K DRUHÉMU PORTRÉTU

Místo: Galerie Jaroslava Krále, Dům umění města Brna na Malinovského nám. 2. Výstava potrvá do 5. srpna 2012.