Inscenace má název Zlatá šedesátá a v premiéře jej Reduta uvede 5. dubna. „Deník zachycuje vzestup i pád talentovaného umělce v konfliktu s dobovými společenskými a kulturními okolnostmi i s vlastní bohémskou povahou. Deníkové zápisy tak nabízí nejen neobyčejně intimní vhled do Juráčkovy osobnosti, do jeho vnímání světa a lidí kolem něj, ale i do atmosféry „zlatého věku naší kinematografie", která je nahlížena zevnitř, jedním z aktérů nové vlny," říká Dora Viceníková a dodává, že ve svém deníku po sobě Juráček žijící v letech 1935 až 1989 zanechal dílo svrchované literární úrovně a hypnotické působivosti.

Deníkové zápisy tvoří třiatřicet sešitů, z nichž poslední dochovaný je z roku 1974. „Zejména závěrečná třetina celku, která je obsahem tohoto svazku zahrnujícího léta 1959 až 1974, je dramatickým i tragickým obrazem vzdoru i sebedestrukce talentovaného umělce v konfliktu s dobovými uměleckými a společenskými okolnostmi," upřesňuje Viceníková.

Juráčkovy deníky vyšly knižně v roce 2004 a ještě tentýž rok publikace čítající 900 stran zvítězila v anketě Lidových novin Kniha roku. Obdržela také ocenění Litera 2004 za nakladatelský čin. Scénář vycházející z Juráčkových deníků, který pro brněnské nastudování připravili režisér Mikulášek s dramaturgyní Viceníkovou, prošel několika verzemi. Ta stávající – v pořadí pátá, je zredukována zhruba na polovinu verze původní.

„To zajímavé, co se Juráčkovi podařilo zachytit, je střet dějin a s intimitou člověka," zdůrazňuje režisér inscenace Mikulášek.

Pět postav na jevišti ztvární Josef Polášek, Jan Hájek, Jiří Vyorálek, Gabriela Mikulková a Petra Bučková; všichni představují autora deníků Pavla Juráčka a každý divákovi nabídne jeden z pohledů, jak na text nahlížet. Herec Polášek, Brňanům známý z éry svého působení v HaDivadle, v Redutě hostuje poprvé.

Páteční premiéra inscenace Zlatá šedesátá začne v sedm hodin večer,zájemci mohou využít i čtvrtečního termínu veřejné generální zkoušky. „Začátek je v deset hodin dopoledne, vstupné je zvýhodněné za 100 a 120 korun," uvedla mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová.

Do konce sezony připravuje Reduta ještě jeden titul, opět autorskou inscenaci v tandemu Dora Viceníková – Jan Mikulášek. Ponese název Gurmáni a premiéra je naplánovaná na 6. června 2013. Letní období bude pro brněnskou Redutu významné i kvůli účasti na prestižním festivalu Salzburger Festspiele 2013. „Celkem pětkrát zde uvedeme inscenaci v režii Jana Mikuláška Nenápadný půvab buržoazie. Hostování bude ve dnech 19. až 23. srpna v divadle ARGEkultur," uvedl umělecký šéf Reduty Petr Štědroň s tím, že spolu s výjezdem do Salcburku čeká Redutu v nejbližších týdnech také hostování v Budapešti, Bělehradě či Srbsku.

Zlatá šedesátá aneb Deník Pavla J.

V premiéře uvede: Divadlo Reduta (Národní divadlo Brno)

Autor: Dora Viceníková, Jan Mikulášek, Pavel Juráček

Režie: Jan Mikulášek, hrají: Josef Polášek, Jan Hájek, Jiří Vyorálek, Gabriela Mikulková a Petra Bučková

Premiéra: 5. dubna 2013 v 19.00, nejbližší reprízy jsou 6. a 29. dubna, 22. května a 17. června 2013