Provazem provázat a semknout co nejvíce galerií, muzeí a příznivců kultury. A mít tak větší sílu a jednotu. K vzájemné podpoře a spolupráci vybízí téma pátého ročníku Týdne výtvarné kultury, které zní: Za jeden provaz. Program přehlídky láká na tři desítky výstav a více než osmdesát doprovodných programů.

Pátý ročník sedmidenního „dialogu" s výtvarným uměním začne v pondělí 10. března a potrvá do neděle. „Po dobu jednoho týdne chceme poukázat na skvělé výstavy a doprovodné programy, které jsou mnohdy neprávem opomíjené a zůstávají v pozadí, například za divadly," říká zakladatel přehlídky Radek Horáček, též vedoucí Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Právě ta Týden výtvarné kultury zaštiťuje a snaží se navázat na odkaz znalce a popularizátora umění Igora Zhoře.

Program Týdne výtvarné kultury je určený všem zájemcům, napříč generacemi i preferencí uměleckých žánrů. „Téma Za jeden provaz chápeme i jako symbolické pojítko mezi různými druhy umění. Je to tedy nejen výtvarné umění, ale jsou to také akce s přesahem do jiných forem umění," říká spoluorganizátorka festivalu Jana Reichel.

Patří k nim například i audiovizuální performance hudebního skladatele Duncana Hendyho nazvaná Silent Sirens (poutací plakát k vystoupení na snímku, pozn. red.). Na programu je 13. března v Domě umění. „Je to soubor minimalistických skladeb, hraných živě šestičlenným souborem. Skladby jsou inspirované různými aspekty ženství, jak jej zosobnily hvězdy stříbrného plátna jako Greta Garbo, Evelyn Brent či Norma Talmadge," upřesňuje pojetí večera Hendy.

Letošní ročník obsáhl i výtvarné dílny: pro děti, rodiče i prarodiče. „Pro zájemce ve věku pětapadesáti let a starší máme připravený workshop v Mendelově muzeu. Propojuje téma vědy, genetiky, umění a vizuální kultury," upozorňuje na další akci Šárka Šedivá, jež se na přípravě festivalu podílí. A upozorňuje také na procházky z cyklu Nejen Brno staveb plno. „Účastníkům přiblíží stavby architekta Jana Víška, Bohuslava Fuchse či Ernsta Wiesnera," dodává.

Součástí přehlídky je také výtvarná soutěž určená žákům a studentům. „Má název (S)nové město a tématem je společně sdílený prostor, jehož podobu může ovlivnit kdokoliv z nás," říká Jana Reichel s tím, že nejzdařilejší z prací vybere umělec Jiří Kovanda, umělec, jehož výstavu aktuálně hostí brněnský Dům umění.

Týden výtvarné kultury: 5. ročník dialogu s výtvarným uměním

Termín: 10. až 16. března 2014 v brněnských galeriích, muzeích, kavárnách, na pedagogické fakultě MU i v centru města Brna

Program 10. března: Architekt Jan Víšek – komentovaná prohlídka, Husův sbor, 16.00 (zdarma), Zahájení týdne výtvarné kultury, Dům umění, 17.00 (zdarma), Art Yourself – výtvarné dílny, Palác Prígl, Křížová 20, 19.00 (vstupné dobrovolné).

Více o programu na www.tvk-brno.cz