„Museli jsme tam dát méně cukru, než se psalo v původní receptuře. To by se nedalo jíst, lepilo se to na pusu,“ popsala.

Recepty na skladatelovy oblíbené lahůdky sepsala jeho hospodyně Marie Stejskalová. Její zápisky nejen o vaření nyní vychází knižně jako Mářina kuchařka. „Mářa si mezi recepty dělala zápisky k životu u Janáčků kdy začal co psát, kdy byla premiéra, ale i osobnější postřehy a komentáře,“ přiblížila Šárka Zahrádková z turistického informačního centra v Brně. Na vydání zápisků Janáčkovy hospodyně se podílelo také Moravské zemské muzeum.

Organizátoři oslovili několik brněnských podniků, aby si Janáčkovy oblíbené recepty zkusily upéct a zařadily je do nabídky. Výzvu přijali také v podniku Cupcakekárna na Svoboďáku, přesného receptu se ale nedrželi. „Zkombinovali jsme ingredience z různých receptů. Všimli jsme si, že se v nich často vyskytuje káva, tak jsme udělali kávový krém,“ sdělila spolumajitelka cukrárny Lucie Svoboda.

Mářina kuchařka vznikla na podporu festivalu Janáčkovo Brno, který začal v pondělí a potrvá do 16. října. „Chceme, aby se Brňané s Janáčkem ztotožnili, podobně jak je tomu třeba v Salcburku, kde celé město žije Mozartem,“ porovnala Adéla Biravská z Národního divadla Brno, které festival pořádá.

Vybrané recepty z Mářiny kuchařky

Janáčkovo šípkové cukroví
17 dkg cukru, 7 dkg mandlí spařených strouhaných, trochu citronové kůry a na polévkovou lžíci povidlí. Všechno se zpracuje dohromady, udělá se váleček, pak se válkem upraví na stejnou, podlouhlou, asi na prst tlustou placku, nahoru se udělá z půl bílku a cukru led a pěkně se tím nahoře poleje, pak se nožem krájí kousky, ty hned se nožem berou, udělá se hned tvar a dá se na plech. Pak se to nechá sušit na kopce.

Janáčkův palačinkový dort
Palačinky se udělají, zamotají, pak se nakrájí na nudle a vymastí se kastrol. Tam se dají nudle, pomastí se máslem, posype strouhanými ořechy s cukrem smíchanými, to se opakuje, až jsou všechny nudle. Nahoře se jen pomastí a nechá se asi půl hodiny péct. Až jsou hotové, udělá se krém. Z bílku sníh, na jeden bílek lžíce cukru a půl lžíce zavařeniny, to se dá na nudle a nechá chvilku opéct.

Janáčkovy koblihy
Tři na míse 10 dkg mastnoty, 4 žloutky, citronovou kůru. Ve ¼ litru vlažného mléka se rozdělají 3 dkg kvasnic, 9 dkg spařených, na nudličky nakrájených mandlí, 4 dkg cukru, trocha soli a mouky tolik, aby bylo těsto jako na obyčejné koblihy. Hodně vypracuj a nech kynout. Až jsou vykynuté, tak se dělají malé šiščičky (asi jedno a půl dkg těžké), zase se nechají vykynout a pak se smaží. Až jsou usmažené, obalí se ve vanilkovém cukru a nesou se na stůl. Šiščičky musejí vážit 1 a ½ dkg, pak jsou pěkné.

PETRA ŠEBKOVÁ