Něco z punku, něco z folkloru, něco z rocku a něco z šansonů obsáhla nová deska skupiny Mucha. Má název Slovácká epopej a čtveřice hudebníků ji pokřtí dnes večer v brněnském klubu Stará pekárna.

Kapela Mucha se zformovala loni kolem mladé písničkářky Nikoly Muchové. Připojili se k ní Martin „Evžen" Kyšperský ze skupiny Květy, Petr Zavadil z kapely Ty Syčáci a Štěpán Svoboda z Budoáru staré dámy. „Naše první deska je výpovědí třiadvacetileté svobodné matky s pětiletou dcerou a ženské na pracáku, která si přivydělává za barem. Jedná se o průřez mou tvorbou z posledních šesti let," říká Nikola Muchová.

Dodává, že texty písní vystihují především marnost a náročnost ženské existence či neschopnost a nezodpovědnost dnešních mužů. „Některé skladby znázorňují zoufalý výkřik frustrace a izolace, jiné naopak akutní potřebu lásky," vysvětluje písničkářka.

Žánrově kapelu ovlivňují různé hudební podněty. Jedním ze záměrů Nikoly Muchové je například posílit prostřednictvím punku sebevědomí svobodných matek a deprimovaných žen – proto kapela často používá označení femipunková. „Nikola toto pojmenování často používá, ale já bych to spíš nazval drsným ženským šansonem s rockovou energií v zádech," říká Martin E. Kyšperský.

Vedle působení v kapele Mucha stojí Kyšperský v čele brněnských Květů – skupiny, jenž se do povědomí posluchačů dostala především loni, díky svému úspěšnému albu Bílé včely. CD získalo cenu Vinyla 2012 za nejlepší desku roku a dokonce i nominaci na Anděla v kategorii alternativní hudba.

Zajímavostí je, že původně měla Mucha fungovat pouze jako studiový projekt. Po vzniku desky se však členové dohodli na tom, že bude lepší vytvořit plnohodnotnou kapelu. „Deska obsahuje dvanáct písní a všechny zazní na koncertě. Asi dvě třetiny z nich měla Nikola složené z dřívějška a na zbytku jsme se podíleli společně. Zahrajeme i naše další nové skladby, je v nich znát zase další posun. Ale to ať už posoudí posluchači," poznamenává Kyšperský.

Slováckou epopej Mucha vydává ve dvou verzích: jako gramofonovou desku a na CD. „Na koncertě budeme prodávat zatím jen gramofonovou desku, a to za cenu 250 korun. CD by mělo být asi do týdne," dodává Kyšperský.

Koncert: představení alba Slovácká epopej, kterou vydává kapela Mucha (písničkářka Nikola Muchová, Martin E. Kyšperský ze skupiny Květy, Petr Zavadil z kapely Ty Syčáci a Štěpán Svoboda z Budoáru staré dámy)

Datum a místo: 1. srpna v klubu Stará pekárna, Štefánikova 8

Vstupné na koncert: 80 korun