Divadla Genus i Slawjena vznikly shodně na přelomu tisíciletí. Genus měl svoji domovskou scénu v brněnském G-studiu, ale fungoval hlavně jako zájezdové divadlo. Nejprve se specializovalo na pohádky a hraní pro školy, teprve postupně přidalo i repertoár pro dospělé. Slawjena vznikla původně jako zájmové seskupení studentů JAMU a od začátku se profilovala jako ryze autorské divadlo se zaměřením na hudební komedie.

„V poslední době nemají menší nezávislá divadla v Brně zrovna nejlepší podmínky k fungování. Navíc je jich moc a lidé ztrácejí přehled. Tak jsme se rozhodli spojit a znásobit tak náš potenciál,“ popsal motivaci ke vzniku nového souboru Aleš Kučera, který stál od roku 2001 v čele Divadla Genus.

Malé Divadlo Komedie chce svojí tvorbou navazovat na bohatou tradici divadel malých forem, které tady v minulosti představovalo například Satirické divadlo Večerní Brno. „Naším cílem je připravovat nové autorské hry, především komedie, ve kterých budeme moct uplatnit osobitý styl humoru,“ přiblížil dramaturgii souboru jeden z jeho členů Jiří Ressler.

Současný repertoár divadla tvoří dvě komedie, které už za sebou mají několik desítek úspěšných repríz: Pan Kaplan má stále třídu rád a Divanovela aneb Amorovo dědictví. „Pana Kaplana jsme uvedli v Brně i na zájezdech už více než stokrát. Naposledy 16. ledna při jeho obnovené premiéře s částečně pozměněným obsazením. Nově se v inscenaci objevují třeba Ján Jackuliak, Jindřich Světnica nebo Marcela Dürrová,“ uvedl Kučera.

Novou premiérou Malého Divadla Komedie bude v dubnu jevištní skica o životě amerického skladatele George Gershwina s názvem Rhapsody in Blue. „Příští sezonu zahájíme novou autorskou komedií, kterou.právě píšeme s Jirkou Resslerem a Robertem Musialkem,“ naznačil plány Kučera.