„Stravovali se zde důstojníci i mužstvo. Interiér s červenou podlahou byl upraven v romantizujícím stylu a točité schodiště gotického typu vedlo do patra, kde byla společenská místnost pro důstojníky, takzvané Schwalbennest neboli vlaštovčí hnízdo," uvedl Pavel Ciprian – ředitel Muzea města Brna, do jehož správy Špilbek spadá.

V šedesátých letech jídelna prošla další úpravou a v roce 1964 zde vznikla vinárna. Největší slávy se jí dostalo v letech sedmdesátých a osmdesátých. „Byla tehdy jedním ze čtyř podniků v Brně, které měly povolený noční provoz. V menu jsme měli jídla a nápoje, které byl vzácností a pravdou je, že hosty byli zejména lidé ze zahraniční, funkcionáři, taxikáři a později veksláci. Běžný návštěvník se sem, pokud neměl známé, nedostal," vzpomíná na tehdejší provoz bývalý zaměstnanec vinárny Vít Suchý. Zmiňuje také některé z cen. „V roce 1980 zde hovězí steak stál dvacet korun, svíčkové řezy pak 23.70 Kčs. Ceny to byly na tehdejší dobu vysoké a dovolit si je mohl jen málokdo. Vzpomínám si také, že v roce 1983 se zdražovalo, což přineslo problémy."

Novým nájemcům se po roce 1989 příliš nedařilo a provoz vinárny skončil krátce po roce 1989.

Znovuotevřená Hradní vinárna Špilberk zachovává nejen název, ale chce připomínat i někdejší slavnou éru. „Stejně jako dřív zde bude pravidelně hrávat cimbálová muzika, do budoucna plánujeme také výrobu vlastního slámového vína a speciálního prémiového vína cuvée Špilberk. Specializovat se budeme na českou kuchyni s důrazem na zvěřinu," uvedl provozovatel vinárny Igor Macášek ze společnosti Spilberg agency. Doplnil, že v historických sklepeních budou otevřené vinné sklepy a vinotéka.

Nabídku vín podle Macáška vytvoří hlavně moravská vína, doplňkově pak zahraniční. „Nabídneme vína vinařství Lahofer, Hort, Waldberg, Špalek, Vinice Hnanice či vinařství Michlovský a Kořínek. Ve vinném sklepě bude víno v klasických dřevěných sudech," doplnil Macášek s tím, že restaurace bude nabízet i denní menu.

V době rekonstrukce hradu Špilberk v letech 2011 až 2013 získala vinárna i restaurace původní vzhled ze čtyřicátých let. „Velkou péči jsme věnovali obnově a restaurování všech detailů, například dveřím, podlahám, obložení či kachlovým kamnům. Oproti dřívějšku však ale restaurace nezabírá prostory celého jižního křídla," říká Macášek.