Jedno z nejsprostších děl, které můžeme momentálně na jevišti vidět, nabídne v neděli v premiéře Divadlo na Orlí. Studenti muzikálového herectví Janáčkovy akademie múzických umění zde uvedou titul Jerry Springer: Opera. Muzikál vychází z vulgární a pokleslé, ale velmi sledované televizní show amerického moderátora z názvu díla. V režii Stana Slováka se v hlavní roli představí hostující Zdeněk Junák.

Muzikál amerických autorů Richarda Thomase a Stewarta Lee se už hrál ve Velké Británii, Spojených státech amerických, Kanadě a Austrálii. Hned ve čtyřech kategoriích obdržel nejvýznamnější britskou divadelní cenu Laurence Olivier Awards. I přesto jej ale provázejí rozporuplné reakce a přízviska jako skandální, kontroverzní nebo obscénní. „Rozhodně se jedná o jedno z nejsprostších děl, které lze na divadelních prknech vidět. Spojení nízkého televizně pokleslého obsahu s vysokou operní formou však činí z tohoto titulu chytré, neotřelé a zábavné divadlo," uvedla dramaturgyně Jitka Šotkovská.

Podle inscenátorů ale není obscenita díla prvoplánová a samoúčelná. „Počítáme s tím, že i u nás Jerry Springer: Opera zřejmě mnoho diváků pobouří. Uvědomujeme si i to, že jde o náročné dílo s obtížnými pěveckými party. Střídá se zde mnoho žánrů od rocku až po takřka operní árie. Jenže kdo jiný než studenti, kterým je tento muzikál blízký tématem i užitou mluvou, by ho měl nastudovat," přiblížil režisér Stano Slovák.

Vystudovaný právník Jerry Springer pracoval jako asistent prezidenta Johna F. Kennedyho. Po jeho zavraždění se věnoval politice, příležitostně hrál v televizních seriálech a moderoval. Největší slávu mu přinesl jeho vlastní pořad The Jerry Springer Show, který se v roce 1994 začal zabývat výhradně tématy jako Můj přítel je žena nebo Chci, aby můj muž přestal sledovat porno.

„Co se na nás dnes valí z televizní obrazovky, bývá často žumpa. A Jerry Springer: Opera to jenom parodicky podtrhuje. Co nás například vede k tomu, abychom sledovali pořady jako Vyvolení, Výměna manželek či Pošta pro tebe anebo v nich přímo sami účinkovali? To jsou otázky, které si spolu s diváky chceme klást i my," řekla Šotkovská.

Muzikál plný vulgarismů přeložil speciálně pro Divadlo na Orlí Mikuláš Bryan. V hlavní roli bezskrupulózního moderátora se představí hostující herec Městského divadla Brno Zdeněk Junák. Ostatní role ztvární studenti čtvrtého ročníku muzikálového oboru a další hosté.

Jerry Springer: Opera

Autor: Richard Thomas, Stewart Lee

Režie: Stano Slovák

Dramaturgie: Jitka Šotkovská

Překlad: Mikuláš Bryan

Hudební nastudování: Karel Albrecht, Dada Klementová

Choreografie: Michal Matěj

Scéna: Jaroslav Milfajt

Kostýmy: Andrea Kučerová, Eliška Ondráčková

Videoprojekce: Petr Hloušek, Dalibor Černák

Premiéra: 3. a 4. listopadu 2013