CABARET JAKO BRNO

Pásmo scének, filmových dotáček, hudebních čísel a improvizovaných výstupů, které reaguje na aktuální dění kolem nás. Nově od této sezony představí Městské divadlo Brno ve dvouměsíčních intervalech sérii Cabaret jako Brno. První díl na téma Návraty z dovolených a Moravské vinobraní uvede v premiérách a derniérách zároveň v pátek a v sobotu. „Navazujeme tak na divácky úspěšné vyhlašování cen Křídla. Průvodci jednotlivých dílů budou členové rodiny Krátkých, což je nejobyčejnější rodina na jižní Moravě. Tvoří ji matka Lucie Zedníčková, otec Miloslav Čížek a děti Vojta Blahuta s Martou Prokopovou. Myslím, že každý si v ději najde to své," naznačil herec Michal Isteník, který je spolu s Jakubem Uličníkem, Alanem Novotným a Igorem Ondříčkem spoluautorem scénáře.

VÝROČÍ 20 LET

Symbolicky kultovním představením Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho, kterým v roce 1993 odstartovalo svůj provoz, zahájí v pátek Divadlo Bolka Polívky novou sezonu. Výročí si připomene vzpomínkovou výstavu ve foyer divadla nazvanou 20 let za Jakubem, kterou ve tři čtvrtě na deset večer zahájí Bolek Polívka. „Vystavíme slavné rekvizity, kostýmy, dekorace z kultovních her divadla, plakáty Dušana Ždímala, fotografie Karla Poláčka a další," uvedl zástupce ředitele divadla Michal Adamík. Dodal, že oslavy potrvají celou sezonu a nabídnou sérii nových projektů, například představení nového cirkusu nebo večery věnované improvizaci, stand-up comedy a klaunérii.

SAMODIVA

Podpořit matky samoživitelky, které po mateřské dovolené marně hledají práci, je cílem inscenace Samodiva aneb Divadelní blues pro sólo matky. V premiéře uvede tento společný projekt občanského sdružení Tripitaka a Centra experimentálního divadla v pátek sklepní scéna Husy na provázku. „Samodiva, to je žena naší současnosti, osamocená víla bojující s nástrahami života. Hrdá, křehká a vůbec ne tuctová. Po půl roce intenzivní kreativní práce se deset aktérek projektu vzešlých z výběrového řízení představí v kolektivní autorské inscenaci. Ta je svébytnou výpovědí o životní situaci této neprávem upozaďované skupiny," přiblížila vznik inscenace její autorka Anna Saavedra.

MONTÁŽ Z HRABALA

Kombinaci slavných děl Bohumila Hrabala s jeho méně známými texty nabídne sobotní premiéra ve Studiu Marta. Inscenaci nazvanou Kabaret Hrabal nastudoval se studenty čtvrtého ročníku činoherního herectví režisér Ivo Krobot. „Převážně čerpáme z Hrabalových básní z období 50. let, kdy ještě nepsal prózu. Vycházím ze svých letitých zkušeností s inscenováním Hrabalových děl a zároveň je to náš příspěvek k autorovu výročí narození, které oslaví příští rok," uvedl Krobot. Dodal, že inscenaci provázejí i pohybové kreace, zhudebněné texty Zdeňka Kluky a citace z dřívějších Krobotových brněnských inscenací Rozvzpomínání nebo Příliš hlučná samota.