Moc, manipulace a šílenství. Moc zosobněná státem, manipulace zase lékaři a šílenství přetavené do emocí, vášní a extrémů. Tři ústřední pojmy provází letošní ročník filmového festivalu Mezipatra, jehož brněnská část odstartuje v pátek večer v multikulturním centru Stadec.

Týdenní přehlídka láká na tři desítky projekcí, divadlo, výstavy, přednášky i koncerty. „Specialitou brněnské části je jedna tajná projekce v kině Kryt, což je bývalý protiatomový kryt na Lesné. Informace o tom, jaký film promítneme, v kolik hodin začne a co si mají vzít diváci s sebou, upřesníme na facebooku," uvedla mluvčí festivalu Monika Šimková, a odkázala tak na sociální síť internetových stránek www.mezipatra.cz.

Kino Kryt se zájemcům otevře příští týden v úterý. Ostatní festivalové dny našla Mezipatra útočiště v Multikulturním centru Stadec a v kině Art. „K nejočekávanějším patří nový opus Xaviera Dolana s názvem Laurence Anyways. Je to snímek vizuálně i hudebně „vyšperkovaný" a získal dokonce speciální Palmu za nejlepší queer titul festivalu v Cannes," říká ředitel Mezipater Aleš Rumpel a dodává, že opus Laurence Anyways zítra promítne kino Art.

K dalším festivalovým tahákům patří podle organizátorů dokumenty. „Akční strhující dokument Jak přežít mor natočil americký žurnalista a zachycuje příběh lidí, kteří přepsali historii boje proti AIDS. Snímek Říkejte mi Kuchu zase přibližuje situaci v Ugandě. Místní náboženští vůdci inspirovaní americkými evangelíky podněcují nenávistnou hysterii vůči gayům, lesbám i bisexuálům," dodává Rumpel.

Dnešní a úvodní projekce na Stadecu se ponese v komediálním duchu. „Nezávislá lesbická komedie Můj nejlepší den vypráví o dispečerce Karen, která se snaží setkat se svým ztraceným otcem. Pomáhá jí při tom nejlepší kamarádka a motorkářka Maegan," nastínila děj ředitelka pro brněnskou část Mezipater Kristýna Malíková. „Projekce začne v sedm hodin večer a po skončení, asi v půl deváté večer, zahájíme večírek Jemný úlet beze strachu. Zahrají kapely souznějící s rytmikou noci Gentle Irony trio a Golden Delicious," doplnila Malíková.

Z přednášek program nabízí například setkání Jana Seidla a Michala Konečného. Ti zájemcům pozítří od dvou hodin odpoledne v centru Židovského muzea v Brně představí příběh Williho Bondiho zatím jediné známé oběti nacistického přístupu k homosexualitě v protektorátu Čechy a Morava. Přednášku zakončí diskuze a návštěva jeho pamětního kamene. Ve stejný den, od půl páté odpoledne, bude přednášet i socioložka genderových studií z Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková. V Café Paradigma v brněnské Marešově ulici promluví o kriminalitě, šílenství a vězení.

A proč organizátoři největšího queer festivalu v Evropě letos zvolili právě téma moci, manipulace a šílenství? „Střet jednotlivce a instituce či státu je mimořádně inspirativní a v nějaké podobě jej občas zažíváme všichni bez rozdílu identity a orientace. Protest proti systému moci jde napříč dějinami boje sexuálních menšin za jejich práva. Právě příslušníci sexuálních menšin byli v minulosti označování jako nemocní a šílení," vysvětluje Rumpel a objasňuje význam slova queer. „Do pojmu queer se vejdou všichni, komu jsou tradiční genderové kategorie těsné bez ohledu na sexuální orientaci, se kterou se narodili. Queer osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních identit založených na neměnných kategoriích muž žena, heterosexuální homosexuální," dodává Rumpel.