Akci pořádá Česko – Nepálská společnost ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně už popáté. „Dlouhodobě se tak snažíme přibližovat kulturu a život Nepálu. Tentokrát jsme připravili výstavu nazvanou Stopy na Dhaulagiri, kterou tvoří velkoformátové fotografie pořízené při výstupu několika našich horolezců a na trecích kolem této osmitisícovky," popsala obsah výstavy Taťána Slavíková z Technického muzea. Dodala, že například David Fojtík podnikl sjezd z vrcholu na lyžích.

Druhou výstavu zařazenou do programu Nepálských dnů v Brně nabídne od 20. února Knihovna Jiřího Mahena. Gabriela Kolčavová, která v Nepálu pobývala skoro půl roku, zachytila místní život skrze klasický starý deskový fotoaparát. „Mapuji spíš osobní zážitky, blízké okolí, lidi, které jsem potkala a přirostli mně k srdci. Ale zaznamenala jsem i nepálské zvyky, tradice, životní styl a paradoxy vlivu moderního západního světa v této chudé a svým způsobem izolované zemi," uvedla Kolčavová.

Doprovodný program brněnské akce nabídne v Technickém muzeu i sérii cestovatelských přednášek nebo výtvarně – technických dílen. Dospělí se takto mohou už tuto sobotu naučit vařit třeba tradiční nepálská jídla nebo popovídat o nepálské kuchyni. „Hlavně pro předškoláky a školáky je zase určená řemeslná dílna prostorového plstění, ve které si mohou vyrobit zvířecí figurku jaka," nalákal děti Jiří Šopf z Česko – Nepálské společnosti.

Výstava fotografií s nepálskou tématikou se z Brna přesune v březnu do dalších jihomoravských měst. „Půjde o tématicky obdobnou expozici, tentokrát s názvem Tance v maskách. Od 11. března ji mohou zájemci navštívit v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově.Odtud se přesune do Jarošova mlýna ve Veverské Bítýšce a následně do synagogy v Břeclavi," naznačila další program Slavíková.