S novým albem, písničkami, zvukem a v novém složení. Tak se ve středu večer v osm hodin představí Brnu skupina Traband. Vystoupí na nádvoří Domu pánů z Kunštátu a zahraje skladby ze své nové desky Přítel člověka.

Traband prošel po roční koncertní pauze rozsáhlou personální změnou. Skupinu opustila polovina hudebníků a z původní sestavy zůstali jen kytarista Jarda Svoboda, trumpetistka Jana Modráčková a bubeník Václav Pohl.

S novými členy přišel i zcela nový repertoár. Zmizely balkánské rytmy a divoká dechová sóla, která nahradily klidnější pasáže. Hudba se již ne〜opírá o trumpetu, ale o šlapací harmonium podbarvené rytmikou kytary a bicích.

„Možná, že přijdeme o část publika, ale to se nedá nic dělat. Trabandí hudba nikdy nebude konzumní, spotřební zboží,“ řekl k novému stylu skupiny její kapelník Jarda Svoboda.

Poslední koncerty mu dávají za pravdu. Někteří fanoušci dřívějších Trabandů se od skupiny odvracejí, noví naopak přicházejí.

Inspirací alba Přítel člověka už není balkánský folklor a další zahraniční vlivy, ale česká a moravská lidová hudba. Proto ji také samotní muzikanti pojmenovali „home music“. Texty jsou lyričtější a zachycují přírodní motivy. Novou, v pořadí šestou desku nahráli letos na jaře a vyšla koncem května.

Pro Traband to není první změna v historii kapely, která už pod tímto jménem hraje dvanáct let. V roce 1999 dosavadní „country­punkové“ trio přibralo celou dechovou sekci. Formace se přeorientovala na balkánskou dechovku a svůj taneční hudební styl nazvala „dechno“. S ním se dostala do širšího povědomí veřejnosti a v roce 2004 získala cenu Anděl v kategorii world music.

Dnešní koncert bude současně i premiérou pro nově otevřenou kavárnu na nádvoří Domu pánů z Kunštátu. „Plánujeme tu od září pořádat každý týden koncerty a chystají se i autorská divadelní představení,“ uvedl majitel kavárny Miloš Hrabal.

Na září už je v plánu vystoupení skupiny Guľo čar a i další koncerty se budou podle Hrabala nést převážně ve znamení okrajových žánrů. Zaznít by v budoucnosti měly i vážná hudba, jazz nebo cimbálovka.