Notoricky známou pohádkou o Sněhurce a sedmi trpaslících pojatou jako „divadlo na divadle" zahájí pozítří novou sezonu brněnské Divadlo Radost. Komediální příběh v režii Vlastimila Pešky zahraje nejmenším divákům pětice herců, které na scéně doplní loutkové marionety.

Legendární pohádku, kterou po celém světě nejvíce proslavil animovaný film z dílny Walta Disneyho, zdramatizoval Peška původně už před dvanácti lety. V Radosti se potom tato verze uváděla pět let.

„Ale tehdy to bylo komornější pojetí jen pro tři herce. Teď jsem scénář nově přepracoval a rozšířil ho na pět herců," vysvětlil posun od dřívějšího zpracování režisér a současně umělecký šéf Divadla Radost Vlastimil Peška.

Inscenaci provází i tentokrát výprava od Jaroslava Milfajta, včetně loutek. „Jde o marionety, tedy loutky voděné na nitích, se kterými jsme dlouho nepracovali. A především figurky trpaslíků jsou rozkošné," zmínil Peška nezbytné obyvatele malé útulné chaloupky, kteří se v „radosťáckém" pojetí jmenují Bréča, Bedla, Šiška, Huhla, Doubek, Chrápal a Píďa.

Komický glosátor

Režisér Peška příběh nijak výrazně neaktualizoval, takže se děti dočkají všeho očekávaného: lásky hodné Sněhurky k princi, úkladů zlé královny, otráveného jablka či kouzelného zrcadla. „Mám rád tyto klasické pohádky, u kterých každý ví, jak mají dopadnout. Proto nevidím důvod, aby se příběh nějak násilně měnil," uvedl režisér. Doplnil, že jedinou inovací, kterou si u pohádky dovolil, tak bylo připsání komické postavy papouška Piperdy. „Papoušek je kamarádem trpaslíků a různě glosuje a narušuje děj. A také je jako jediný na scéně ztvárněný maňáskem," přiblížil Peška.

Brněnští tvůrci chtějí do dění na jevišti zapojit i děti. „Známý příběh to umožňuje, tak doufáme, že děti budou radit, fandit nebo varovat před nebezpečím. Snad se jeviště i hlediště stanou společným prostorem pro hru, která dovede být napínavá i veselá," naznačil manažer Divadla Radost Petr Jančařík.

Letošní sezona v Radosti nabídne ještě další tři pre-miéry. Na prosinec připraví režisérka Zoja Mikotová pro prostory Muzea loutek pohádku Hanse Christiana Andersena O Malence.

V lednu 2013 se na jeviště vrátí série večerů s názvem Před paravánem aneb Devadesát minut s hostem a Radosťáky. „Hostem večera bude pokaždé jiná umělecká osobnost. Ve scénáři budou mimo jiné evergreeny z inscenací, které už neuvádíme, ale byly tak oblíbené, že je škoda je nechat ležet ladem," přiblížil náplň „radosťáckých" večerů Jančařík.

Doplnil, že do konce sezony poté soubor uvede ještě dvě premiéry: soubor tří pohádek Janky Ryšánek Schmiedtové Za devatero horami a scénickou adaptaci populární knihy Karla Poláčka Bylo nás pět v režii Vlastimila Pešky.

Čtvrteční premiéra inscenace Sněhurka a sedm trpaslíků začíná v Divadle Radost v šest hodin večer. Ještě před jejím začátkem mohou zájemci navštívit vernisáž výstavy loutek Jaroslava Milfajta, který jako kmenový výtvarník působil v Radosti do začátku devadesátých let.

Sněhurka a sedm trpaslíků

Scénář, režie a scénická hudba: Vlastimil Peška, dramaturgie: Eva Janěková, výprava: Jaroslav Milfajt, hrají: Helena Pešková, Kateřina Höferová, Michaela Kotěrová, Vilém Čapek a Radim Sasínek.

Uvede: Divadlo Radost Brno

Premiéra: 27. září 2012, začátek 18.00 hodin

Nejbližší repríza: 30. září 2012, začátek 10.00 hodin