Kromě krátkého času nachystali organizátoři soutěžícím i jiné nástrahy. „Týmy mají zadané čtyři věci, které ve filmu musí být. Pro všechny je společná povinná rekvizita, povolání hlavní postavy a replika, která ve filmu musí zaznít. Každá skupina si pak vylosuje dvojici žánrů, ze kterých si pro svůj film jeden vyberou,“ vysvětlil jeden z organizátorů soutěže David Schöbl.

K zadání se filmaři nedostanou dříve než těsně před odstartováním časového limitu. „Všechny informace o zadání jsou až do poslední chvíle přísně tajné,“ řekl Schöbl. Omezující je také délka filmu. Tvůrci se totiž musí vejít do rozmezí čtyř až sedmi minut.

Velkou výzvou je soutěž třeba pro studenty audiovizuální tvorby v Opavě. „Chceme hlavně zjistit, jestli jsme schopni ve stresu vytvořit kvalitní krátký film,“ řekla jedna z členek týmu Nikola Barabášová.

Hlavní je podle ní vytvořit v týmu dobrou atmosféru. „Mít kvalitní a dobře naladěný tým je nejlepší strategie pro vítězství,“ směje se členka soutěžícího týmu Barabášová.

Ačkoliv se soutěž v Brně odehrává poprvé, ve světě má už několikaletou tradici. „Všechno vzniklo původně ve Spojených státech, u nás soutěžíme už několik let v Praze. V Brně pořádáme akci letos poprvé,“ vysvětlil Schöbl.

Brno 16 6. 2017
Phoenix z kopřivnické Tatry i další legendární auta jsou k vidění v Olympii

Vítězný film, který příští týden vybere odborná porota, bude reprezentovat Českou republiku na světovém filmovém festivalu Filmapalooza. „Pokud se film prosadí i tam, poputuje i se svými tvůrci na prestižní festival v Cannes. Všechny filmy, které soutěžící v Brně během dvou dní vytvoří, lidé uvidí už příští víkend v brněnské koncertní a kulturní hale Radost,“ řekl Schöbl.

Na místě bude kromě promítání také afterparty, na které se lidé mohou setkat s tvůrci všech promítaných filmů i některými porotci. „Mezi nimi je například dramaturgyně Simona Petrů, herec Brian Caspe nebo fotograf Petr Volgemut,“ dodal Schöbl.

Na promítání se připravují také v klubu Radost. „Do hlavního sálu se na promítání vleze až 600 lidí, návštěvníci se tedy nemusí bát, že na ně nezbude místo k sezení,“ popsal Michal Daňek z Radosti.

Lístky na promítání si mohou lidé koupit přes internet už teď. Základní vstupenka vyjde jednoho na 150 korun. Lístek i se vstupem na večerní párty pak stojí 250 korun.

VIKTORIE POKORNÁ