Soutěž je určena dětem od pěti do devatenácti let. Soupeřit budou v sedmi disciplínách. Základem vlastnoručně vyrobených robotů jsou dílky stavebnice. „Kreativitě se meze nekladou. V každé z disciplín není nutné používat jen dílky lega. Robota je možné vyrobit z jakéhokoliv materiálu, který na něm bude držet a nebude mu bránit v pohybu,“ vysvětlil ředitel soutěže Ivo Hopp.

• Kdy: pátek od 9.00 do 17.00 a od 19.00 do 23.00, sobota od 10.00 do 18.00
• Kde: VIDA! Science centrum Brno
• Za kolik: dospělí 190 Kč; děti, studenti, důchodci 110 Kč; soutěžící zdarma

Pro dospělé se v pátek v sedm večer otevře noční expozice. „Seznámí se s humanoidem, užijí si simulátor formule a Chytrý kvíz nebo si na vlastní kůži robůtka vyrobí,“ prozradil Roman Štěpánek z VIDA! centra.

V sobotu je program určený pro rodiny. Organizátoři slibují kybernetické workshopy, vyrábění svítících robotů nebo zápas s robotem ve stolním fotbálku.

Na akci se chystá třeba Ondřej Pešl. „Do robotického kroužku jsem nikdy nechodil, protože u nás ve škole nebyl, ale o kybernetiku se zajímám. Možnost vyzkoušet si programování nebo stavbu robota mě láká. V sobotu tam možná se syny zajedeme,“ řekl.

Parkoviště u Hokejových hal dětí a mládeže v Brně je dočasně uzavřené.
Ultimátum Procházkovi uplynulo. Bloky stále brání parkování

Turisté zdolají první kilometry

Ve Velkých Opatovicích na Blanensku startuje v pátek v osm hodin večer první letošní stokilometrový pochod na Moravě Malohanácká stovka. V sobotu od rána se pak turisté vydají na některou z tratí pochodu Opatovské šmajd. Startují od šesti hodin z velkoopatovické sokolovny a také z vlakového nádraží v Letovicích. Cíl je v sokolovně ve Velkých Opatovicích. Startovné činí dvacet nebo čtyřicet korun.

Záchranná služba. Ilustrační snímek.
Záchranáři se dočkají lepšího zázemí a garáží

Poměří síly ve stolním hokeji


V Břeclavi se utkají děti ve hře zvané šprtec. Jejich cílem bude dát stejně jako v hokeji co nejvíce branek. Střetnou se ve dvou věkových kategoriích. Turnaj začne v deset hodin dopoledne v sobotu na Základní škole Slovácká v Břeclavi.

Zámek v Bučovicích, na který si dělají nárok Lichtenštejnové.
Návrat zabaveného majetku? Nová taktika Lichtenštejnů: soudí se jen v Jeseníku

V Hodoníně hraje slavný Kamelot


V hodonínském Domě kultury si lidé užijí koncert slavné skupiny Kamelot a vystoupení Romana Horkého. Skupina nejenže zahraje a pokřtí písně z nového alba Země tvých dlaní, ale také publikum neošidí o své nejlepší staré hity. Zároveň Roman Holý představí první čtyři díly své Kytarové dílny. Koncert začíná v sobotu v sedm hodin večer. Cena vstupenky na místě je 250 korun.

Veselští opravili po 25 letech parní lokomotivu.
Vrak rezavěl pod širým nebem. Nadšenci oživili jedinečnou parní lokomotivu

Vyškov rozezpívají Za5 a Skety


Ve vyškovském Sokolském domě mohou v sobotu od sedmi hodin večer návštěvníci vidět a slyšet místní šestičlenný vokální soubor Za5. Jako hosté vystoupí skupiny Skety a Vocal Overdose. Vstupenka na koncert stojí 290 korun.

První vizualizace Domova pro seniory po demolici zdravotnické školy.
Demolice zdravotnické školy? Ve hře je opět i její záchrana

Ochutnají piva domácích sládků


V Hodonicích na Znojemsku naplní kulturní dům v pátek večer sedmý ročník ochutnávky Pivní korbel, kterou pořádá tamní tělovýchovná jednota. Na čepu bude několik desítek piv od domácích sládků z blízkého i vzdálenějšího okolí. Setkání příznivců pěnivého moku pravidelně láká stovky návštěvníků. Hodonický Pivní korbel začne dnes v šest hodin večer. Vstupné je 200 korun.

NIKOLA PAVLASOVÁ, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Ilustrační foto.
Mladá vína? I s vůní zázvoru a lékořice

JEŠTĚ VÍCE TIPŮ Z CELÉ JIŽNÍ MORAVY NAJDETE V DNEŠNÍM (8.2.) TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.