Jak to dopadne s postaršími muži, jež se zamilují do krásné ženy a slíbí, co jí na očích vidí? Na to odpoví nový komediální film Roznese tě na kopytech, který v úterý v areálu bývalého Zetoru natáčelo brněnské studio České televize. Film vzniká na motivy knihy tragicky zesnulé brněnské spisovatelky Simony Monyové.Muži, kteří umějí žít

Natáčení v úterý hostila bývalá jídelna líšeňského Zetoru. Ta se proměnila v nemocniční pokoj. „Je to pro mě první natáčecí den a je jubilejní, protože jsem pořád na lůžku," říká obvazy zafačovaný Milan Šteindler. Ve filmu režisérky Olgy Dabrowské ztvární jednu z hlavních postav. „Hraji muže ve vyšších středních letech, který se tak trochu splaší kvůli ženě a přijde svou vinou k úrazu. Je na tom však dobře vidět, jak muži umějí žít," dodává Šteindler.

Spolu s ním ve filmu účinkují Nela Boudová, Jiří Dvořák, Klára Krejsová, dále například Jiří Vyorálek nebo Radim Fiala. „Ve filmu se objeví několik herců z Divadla Husa na provázku. Jsou vtipní, což se v našem komediálně laděném filmu hodí. To stejné platí o dvojici z divadla Sklep Milanu Šteindlerovi a Lence Andělové," říká režisérka Dabrowská. S brněnským studiem České televize spolupracuje podruhé před dvěma lety natočila úspěšný snímek Alma, v němž osud hlavních hrdinů změnil slepecký pes.

Scénář k filmu napsali Irena Pavlová a Jan Gardner. Zajímavostí je, že Roznese tě na kopytech je jedinou prózou Monyové, jejíž hlavní hrdinkou není žena. „Vztahy lidí v knihách Monyové, které jsem četla, palčivě ukazují na rakovinu všudypřítomného egoismu. Ten je zásadní překážkou a opakem lásky a vlastně z něho vlastně pramení všechny problémy jejich postav. Myslím, že čtenářky znají takovou situaci ze svých životů, a proto jim sdílení této bolesti pomáhá žít. Scénář se mi velice líbí, protože k látce přistupuje s nadhledem a humorem," dodává režisérka.

Láskou k úrazu

A čím příběhy Simony Monyové režisérku nejvíc zaujaly? „Její knihy mi přibližují vkus početné skupiny českých čtenářek. Monyová poutavým a čtivým slohem popisuje nejrůznější problémy a anomálie v partnerských milostných vztazích. Avšak paradoxně, to co postavám v jejich milostných eskapádách nejvíce chybí, je právě láska," říká Dabrowská.

Natáčení bude v Brně pokračovat do poloviny září. Na televizních obrazovkách by se pak měli diváci filmu dočkat příští rok. „Až do poloviny září se bude štáb pohybovat například v Líšni, v Sušilově a Kotlářské ulici nebo v hotelu International," přiblížila záměry filmařů mluvčí Televizního studia Brno Hana Orošová.

Simona Monyová byla jednou z komerčně nejúspěšnějších českých spisovatelek, vloni v létě ji zabil manžel Boris Ingr, kterému v červnu soud vyměřil patnáctiletý trest. První kniha Osud mě má rád vyšla Monyové v roce 1996. Od té doby vydala dalších čtyřiadvacet úspěšných próz.

Roznese tě na kopytech

Film podle stejnojmenné knihy Simony Monyové, který natáčí brněnské studio České televize

Autoři scénáře: Irena Pavlová a Jan Gardner

Režie: Olga Dabrowská

Hrají: Jiří Dvořák, Klára Krejsová, Milan Šteindler, Nela Boudová, Jiří Vyorálek, Radim Fiala, Lenka Andělová aj. Natáčení v Brně potrvá do poloviny září, do vysílání film půjde příští rok.