Doposud opuštěná a zanedbaná budova se tímto stala hlavní základnou pro projekt s názvem Barvy brněnského Bronxu. „Cílem projektu je poskytnout lidem zázemí komunitního centra a nabídnout jim umělecké a společenské aktivity,“ říká předseda spolku Zdeněk Raiser.

Centrum v káznici nabídne například výtvarný ateliér, víceúčelový sál nebo místnosti na doučování. Svoji činnost zde zahájila i divadelní dílna, prostřednictvím níž mohou účastníci rozvíjet své herecké a tvůrčí schopnosti. Členové spolku ve spolupráci s účastníky projektu navíc plánují vydávat vlastní časopis pro obyvatele čtvrti prostřednictvím vzniklé mediální dílny. „Lidi kteří zde žijí, píší o sobě nebo o tom, co se děje v jejich sousedství,“ popisuje obsah média vedoucí dílny Martina Čichoňová.

Barvy brněnského Bronxu mají kromě uměleckého rozměru i občanské využití. „Pravidelně svoláváme komunitní fóra, kde se řeší třeba otázky bezpečnosti a čistoty v lokalitě,“ zdůrazňuje Raiser.

Spolek má nyní bývalé vězení zapůjčeno od zastupitelů města. K dispozici jim bude do října roku 2020. V budoucnu by měla začít rekonstrukce objektu, který zastupitelé podle návrhů plánují změnit na muzeum a kreativní centrum. 

Žáci střední školy v Kudelově ulici soutěžili ve stavbě mostů ze špejlí.
Studenti vytvořili most, který unesl stosedmdesátkrát víc, než sám váží