Tragický osud bojovníka ve hře popisuje jeho nejlepší přítel Hans. „Vrací se k tomu, co spolu s Rukelim prožili. Vedle jedné sportovní kariéry doslova zašlapané nacisty je to příběh o přátelství, které bylo v třetí říši zakázané,“ řekl Teller.

Představení mělo premiéru před dvěma lety, v prostorách brněnského krytu 10-Z ho diváci uvidí letos poprvé pětadvacátého ledna. „Hra je vyprávěním životního osudu legendy světového boxu, který v nacistickém Německu sice narukoval do wehrmachtu, ale nakonec byl pro svůj romský původ umučen v koncentračním táboře,“ sdělil Miroslav Ondra z divadla Buranteatr.

Komik a zdravotní klaun Teller se ve hře proměňuje v dramatickou postavu plnou bolu. „Z dřívějších reakcí diváků v krytu jsem nabyl dojmu, že pokud se rozhodnou přijít, tak nejdou jen na divadlo, ale prostor bunkru je vtáhne do dob, kdy se lidé skutečně schovávali před válkou v úkrytech. Zažívají tak pocit určitého strachu a tísně na vlastní kůži. Představení Cikánský boxer je potom přidaná hodnota, která umocní atmosféru celého večera,“ řekl herec.

Ilustrační foto.
Labutě na ledě i v baletních špičkách. Krasobruslaři ozvláštní Labutí jezero



Projekt divadla v krytu vznikl ve spolupráci brněnského divadla Buranteatr a Muzea romské kultury, které sídlí v Bratislavské ulici v Brně. Prostor krytu 10-Z láká diváky stejně jako silný příběh. „Nikdy jsem tam nebyla, podívat se do podobného místa, a navíc na hru z doby nacismu, je jedinečná možnost,“ řekla Brňanka Hana Knoflíčková.

Kryt 10-Z je v Husově ulici pod Špilberkem. „Šlo o nejtajnější brněnský bunkr z doby socialismu pro politické představitele města a kraje. Vznikl v době nacismu jako úkryt Luftschutzu před bombardováním Brna,“ vysvětlil historik Pavel Paleček.

Vstupenky na představení mohou lidé koupit v Divadle Bolka Polívky na Jakubském náměstí. Do prostoru se vejde pouze devadesát diváků.

Ilustrační foto.
Na spojnici cest. Kuřim se chlubí novou výstavou, připomíná historii města