Ponorka jako symbol hodnot, které chrání pancíř i pomyslná hloubka oceánu. Slovo Victoria zase odkazuje k vítězství, protože nejen v době totality, ale ani dnes není umění příliš přáno. Více než čtyřicetiletou tvorbu umělce Rudiho Lorenze a jeho projekt Ponorka Victoria představí nová výstava Technického muzea v Brně.Při vzniku expozice autor myslel na děti i dospělé. Ti by měli po vkročení na palubu ponorky objevit podobně jako na stránkách knih Julese Verna nové světy. „Na 200 metrech čtverečních je 65 exponátů. Jsou mezi nimi objekty, reliéfy, obrazy a skulptury. Část výstavy je hmatově vnímatelná, ale jinak je to spíše záležitost ,nedoteková'," říká Lorenc, který svou tvorbu často přizpůsobuje vjemovým schopnostem nevidomých a slabozrakých. Výstava v brněnském Technickém muzeu je v pořadí jeho 101. autorskou výstavou.

„Vystavené objekty jasně odrážejí poetickou osobnost Rudiho Lorenze a tvůrčí fantazii, kterou uplatňuje v nesmírné hravosti s materiály a tvary, aby z nich poté vytvořil zcela nový svět," říká Ivo Hubr z Technického muzea v Brně.

Jako ústřední prvek expozice Lorenz nakonec zvolil objekt z depozitáře Technického muzea. „Původně jsem přemýšlel o lodi nebo tanku, ale nakonec jsem se rozhodl pro trenažér tramvaje z třicátých let. Ten si mohou návštěvníci vyzkoušet a zapojit se tak do hry," upozorňuje Lorenz, mimo jiné lau-reát Ceny města Brna v oboru užité umění. Současně s díly Rudiho Lorenze expozici dotváří velkoplošné fotografie Jaromíra Šimka. „Jsou to fotokoláže, v nichž mé objekty začlenil do krajin a částečně i surrealistického kontextu," říká Lorenz. A upřesňuje, že fotograf Šimek žije a působí ve Svitavách.

Letos má Lorenc za sebou již tři velké výstavy a v nejbližší době plánuje spíše odpočívat. „Pracuji stále, ale do Vánoc už chci připravit jen nějaké dárky. Tvořit pak začnu až od Nového roku," dodává umělec, který má své zázemí v ateliéru v Brně-Černých Polích.

„Rudi Lorenz na své cestě lodí, vznášedlem, ponorkou, letadlem, na křídlech motýlích, v horkovzdušném balonu hledá v paralelní říši fantazie opravdový harmonický řád souznění, bezpečí, mír, pohodu, opíraje se o prožitky z dávné i blízké, reálné i sur-realistické minulosti, aby je zaznamenal v obrazech, kres-bách, básních, aby je zašifroval do objektů prostorových," říká o Lorenzově tvorbě vysokoškolský profesor, který umělcovu tvorbu dlouhodobě sleduje Vladimír Šedivý.

Lorenz se podle něj nadchne například i pro obří mosazný šroub. „Přisoudí mu roli královské koruny takovým způsobem, že vnímavý divák uvěří této transformaci a přijme takovou hru plnou poezie a humoru. Pochopí, že lze o důležitých věcech komunikovat i mimoverbálně, pomocí uměleckého jazyka," dodává Šedivý.

Výstavu Rudiho Lorenze Ponorka Victoria lze v Technickém muzeu poprvé navštívit v úterý, zakončení je naplánováno na 3. února příštího roku.

Výstava v brně

Výstava: Ponorka Victoria

(obrazy, reliéfy a objekty Rudiho Lorenze)

Zahájení: 16. října 2012, výstava potrvá do 3. února 2013

Místo: Technické muzeum v Brně, Purkyňova 105