Atmosféru svátků jara v centru města lidé nasají už podesáté. Každý den se podívají na vystoupení folklórních souborů a poslechnou si cimbálovou muziku. „Dbáme na tradice a snažíme se slavnosti vést v lidovém duchu. Každý den proto vystoupí dětské umělecké soubory. Po nich pak zahrají a zazpívají i dospělí,“ sdělila mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Náměstím se také rozline vůně mandlovice, včeloviny a vína. Ve třiačtyřiceti prodejních stáncích lidé najdou i velikonoční dekorace, proutěné výrobky a šperky. „Jeden ze stánků je také tradičně určen pro neziskové organizace. Letos to jsou Hospic sv. Alžběty, chráněná dílna Duko, spolek Světla pro život a hospic pro pejsky Dejte nám šanci,“ dodala Dobešová.

Velikonoční slavnosti jsou pro Brňany oblíbenou jarní akcí. „Chodím tady každý rok. Mám rád tu atmosféru. Je skvělé, když si člověk může dát pod širým nebem sklenku vína s kamarády,“ sdělil Brňan Jan Mervart.

Josefský košt v Rakšicích.
Nával lidí překoná počet obyvatel. Košty vín lákají i na výběr z 1224 vzorků

Na víno se nechala zlákat i Linda Charousová. „Na Velikonočních slavnostech jsme s kamarádkou poprvé a určitě se sem ještě zajdeme podívat. Šly jsem zrovna z práce, tak jsme se zastavily na víno,“ řekla Brňanka.

Slavnosti si lidé uprostřed Brna užijí až do jednadvacátého dubna. I letos je navíc ozdobí dvoumetrová kraslice, kterou město dostalo loni darem od Chorvatska.

MICHAELA VAŇKOVÁ