Tématem letošního ročníku je Západ / Ratio. „Každý ročník festivalu má svůj vlastní motiv. Letos je věnovaný opačné světové straně, ale i tématům eschatologickým a apokalyptickým, racionalitě. Oblouk mezi staletími se poklene mezi středověkými chorálními zpěvy, renesanční polyfonií z unikátních brněnských rukopisů, soudobou duchovní tvorbou českých i zahraničních skladatelů až k závěrečnému koncertu na Petrově," uvedl dramaturg festivalu Vladimír Maňas.

Připomněl, že přehlídka je již po čtvrté pod křídly Filharmonie Brno. „Od roku 2012 chceme festival co nejvíc směřovat k liturgickému času," doplnil Maňas.

Mezinárodní hudební festival Brno – Velikonoční festival duchovní hudby
24. ročník, téma Západ / Ratio, od 29. března do 12. dubna 2015

neděle 29. března, 20.00 kostel sv. Janů, Minoritská ul.: Stabat Mater (Arvo Pärt: Miserere pro sóla, sbor, varhany a orchestr, Francis Poulenc: Stabat Mater pro soprán, sbor a orchestr)

úterý 31. března, 19.00 kostel sv. Janů, Minoritská ul.: Pašije podle sv. Jana (Johann Sebastian Bach: Janovy pašije pro sóla, sbor a orchestr)

1., 2. a 3. dubna, 21.00 kostel Nanebevzetí Panny Marie, Jezuitská ul.: Temné hodinky (tenebrae) – večery s hudbou při svíčkách

úterý 7. dubna, 19.00 kostel Nanebevzetí Panny Marie: Varhanní recitál Christiana Schmitta

Úplný program na www.filharmonie-brno.cz

Nedělní zahájení v brněnském kostele svatých Janů v Minoritské ulici tradičně doprovodí zvuk varhan. „Doplní je baskytara v Pärtově Miserere a Stabat Mater Francise Poulenca, která patří k vůbec nejemotivnějším zhudebněním této středověké sekvence," řekl k nedělnímu programu Maňas. Další program festivalu nabídne Bachovy velkolepé Janovy pašije v barokním minoritském kostele i tři temné hodinky neboli večery s hudbou v kostelech nasvícenými svíčkami. „Druhou polovinu festivalu ozdobí koncert s Christianem Schmittem, jedním z nejžádanějších mladých varhaníků. Jeho účast vzdá současně hold nejnovějším varhanám v jezuitském kostele," uvedl dramaturg s tím, že mimořádnou událostí bude i provedení renesanční Šestihlasé mše Antoine Brumela, jenž se unikátně dochovala v Brně.

Následuje velikonoční program Kantilény a závěrečný koncert, který zkombinuje díla rakouského skladatele a varhaníka Antona Brucknera v katedrále na Petrově. „Mladí sólisté, brněnský sbor a orchestr Filharmonie Brno pod taktovkou svého šéfdirigenta tak slavnostně festival uzavřou," uvedla mluvčí filharmonie Lenka Němcová.

Podle ředitelky brněnské filharmonie Marie Kučerová nelze koncerty v kostelích srovnávat s klasickou koncertní produkcí. „Nejlépe je zažít festival celý, provede posluchače oběma velikonočními týdny. Určitě by se neměl vynechat koncert filharmonie na Petrově nebo některá z Temných hodinek, které mají jedinečnou atmosféru," podotkla Kučerová.

Zdůraznila také, že brněnský festival duchovní hudby je v evropském prostředí ojedinělý. „Pokud ho posluchači nestihnou, budou muset vycestovat do Vídně nebo do Krakova," poukázala Kučerová na nejbližší města, v nichž se tématicky podobná přehlídka pořádá. „Zvlášť vítám, že festival zprostředkovává skutečný duchovní rozměr Velikonoc, které se jinak odbydou pár podivnými folklorními zvyky a všudypřítomnou komercí," doplnila ředitelka Kučerová.

Vstupenky na všechny festivalové koncerty jsou zatím stále v prodeji a budou i na místě před začátkem. Ceny lístků se pohybují v rozmezí od 84 do 250 korun. „Při koupi vstupenek na tři a více koncertů nabízíme čtyřicetiprocentní slevu," uvedla manažerka festivalu Lucie Šnajdrová.