V Místodržitelském paláci na Moravském náměstí v Brně včera představila Moravská galerie díla devětadevadesáti studentů, kteří se probojovali do finále soutěže Národní ceny designu. Cenu uděluje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství Design Cabinet.

Letošní udílení cen se odehrálo již posedmadvacáté. Na výstavě soutěžních děl mohou návštěvníci najít hračky, nábytek, zdravotnické pomůcky nebo dopravní prostředky.

Odborná porota, která vybírala nejlepší exponáty, se skládala z více než padesáti odborníků. „Do soutěže se přihlásilo přes dvě stě padesát autorů z dvanácti univerzit a vysokých škol i z šestnácti vyšších a středních odborných škol,“ uvedla mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo. Z přihlášených děl vybírala odborná porota devětadevadesát finalistů.

Ilustrační foto
Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Hlavní Národní cenu za studentský design 2017 Grand získal Ján Forgáč s projektem Seno. Druhé nejvyšší ocenění, Národní cenu za studentský design 2017 Junior, si odnesla Anežka Müllerová z Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor.

Prezentovala skleněné mísy Akupunktura. „Mísy byly foukány klasicky do dřevěné formy. Její dno bylo zvlášť, s hřebíky natlučenými do požadovaného obrazce a přidělané k ložisku. To umožnilo, že se sklem bylo možné ve formě otáčet. Stěny válce proto zůstaly čisté a pouze dno získalo strukturu z hřebíků,“ řekla Müllerová.

Sladkou cenu novinářů předal šéfredaktor Brněnského deníku Rovnost Vojtěch Kučerák. Jednalo se o bábovku, která nese zajímavé poselství. „Cena je sladká, symbolická. Bábovka je totiž první design, kterým jsme všichni začínali. V dětství na pískovišti,“ vysvětlila mluvčí Paučo.

Díla umělců, kteří se probojovali do finále, mohou zájemci v Místodržitelském paláci vidět do 27. října.

JOLANA HALALOVÁ

Vesnická pošta. Dříve museli lidé z Babic nad Svitavou na pošty do okolí. Od letošního září mají ve vsi Poštu Partner.
Pro důchod do obchodu. Do projektu Pošta Partner se zapojují nové obce