Program nabídne inscenaci Cirkus Havel, zvláštní uvedení občasníku Jiří Kniha hledá partnera, koncert Sex Beatles… Kdy přesně vyhlásíte vítěze?

Asi tak v padesáté minutě večera zvedne se porota, tedy pánové a dámy: Christian Rattemeyer, Daniel Balabán, Milena Bartlová, Rainer Fuchs, Georg Schollhammer, Tomáš Lahoda a Edith Jeřábková a odejdou do nákladního výtahu, co je na Provázku za jevištěm. Uvnitř výtahu bude stolek se sedmi sklenicemi šampaňského a obrazy Josefa Čapka za třicet milionů, porota usedne, podepíše verdikt, vypije šampus- a vrátí se do sálu. No, a pak už to, myslím, bude zatraceně rychlé.

Jaký Cirkus Havel uvidí publikum tentokrát?

Uvádíme v české premiéře, verzi, co jsme hráli celé léto v Avignonu, na nejprestižnějším evropském festivalu. Cirkus Havel je montáž z celého Havlova díla a je v ní cítit smutek i jisté rozpaky, z toho bytí Čechem na přelomu tisíciletí. A když tam na závěr Václav Havel z nahrávky říká: bylo to dost pitoreskní, to mé bytí na tomhle světě, ale Bohu za to díky, chce se dokonce brečet jednomu. Alespoň teda mně jo.

Páteční večer bude odkazy na Václava Havla protkán. Zmiňte to nejdůležitější, co jste si přál, a co se nakonec podařilo, do programu zakomponovat?

Celé to začíná rešerší korespondence Václava Havla a Jindřicha Chalupeckého. Číst si v těch dopisech bylo vzrušující a zábavné. A taky dojemné. Já tím trávil čas ještě ve Švédsku, co jsem tam teď dva měsíce pobýval, a ten stesk mladičkého Havla, co píše – vím, že v sobě mám zář, ale vím taky to, že tady o ni nikdo nestojí v téhle podivné době, pojďme si prosím alespoň psát, o Věčnosti, o tom, co jest Cena, co jest Smysl – to bylo neobyčejně inspirativní čtení. Byl jsem hrdý, že jsem Čech- když jsem to četl – v tom Švédsku u moře.

Večerem chcete vyjádřit také podporu Rostislavu Koryčánkovi, který bude zanedlouho obhajovat post ředitele brněnského Domu umění. Můžete k tomu říct – s ohledem na aktuální kulturní politiku města – něco víc?

Snad jen to, že Provázek je osudově s Domem umění spjat. Vznikl tam kdysi, prožil svá nejslavnější léta a pak ho z těch prostorů docela s úlevou stěhovali do nového areálu na Zelňák. Teprve právě za Rostislava Koryčánka se svazky znovu intenzivně obnovily. Znovu cítíme, že k sobě patříme. Čili je to tak, jakoby jste se ptali, jaký mám názor na bráchovu novou holku. Líbí se mi. Koryčánkův koncept Domu umění jako klíčového místa zkoumání estetiky dnešní doby ve městě Brně. To je záslužný a velkorysý čin.

Cena Jindřicha Chalupeckého: 30. listopadu 2012 v Brně

ČAPKOVY OBRAZY

U příležitosti vyhlášení Chalupeckého ceny 2012 v Brně chystá Divadlo Husa na provázku podivuhodnou událost: vzhledem k tomu, že letošní provázkovská sezóna je věnována bratrům Čapkům, vystaví divadlo na jednu jedinou hodinu, od 18.00 do 19.00 hodin čtyři vzácné obrazy Josefa Čapka. Obrazy jsou ze soukromé sbírky a budou takto vystaveny poprvé. "Vystavené obrazy se jmenují Přelétání, Chlapecká nejistota, Dvojí Pierrot a Chtěl bych se ničeho nebát a zapůjčili nám je přímo dědici pana Josefa Čapka.

Během hodinové instalace budou obrazy střeženy bezpečnostní službou a v budově bude po celou dobu mimořádný bezpečnostní režim," uvedla mluvčí Divadla Husa na provázku Alžběta Nagyová.

CIRKUS HAVEL

Součástí udílení bude uvedení inscenace Cirkus Havel, zvláštní vydání občasníku Jiří Kniha hledá partnera (tentokrát na téma Jiří Kniha přistupuje na to, že umění se stává participativní zkušeností v demokracii obrazů, která se již nesnaží definovat realitu) a koncert provázkovské skupiny Sex Beatles. Vyhlašování je věnováno památce pana Václava Havla.

POROTA A VÝSTAVA FINALISTU

Letošní finalisty zvolí mezinárodní porota, v níž také letos zasedá kurátor Christian Rattemeyer z Muzea moderního umění (MoMA) v New Yorku. Výstavu děl finalistů 2012 hostí do 9. prosince brněnský Dům pánů z Kunšátu v Dominikánské ulici. „Zatímco vloni byla finální výstava v pražském Centru současného umění DOX, příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze. Jediná žena mezi finalisty je letos Adéla Babanová. Vystavuje video s detektivní zápletkou. Jiří Franta a David Böhm představili hravou instalaci videa, kreseb a soch, při které musí návštěvníci překonávat překážky, Vladimír Houdek se prezentuje malbou kombinovanou s netradiční koláží, Richard Loskot instalací se zpomalením času a paralelní skutečností a Jiří Thýn fotografiemi ve stylu perspektivně geometrické abstrakce," uvedla mluvčí Společnosti Jindřicha Chalupeckého Martina Reková.

ČTĚTE TAKÉ: Výstava finalistů: nahoře chaos, dole prázdno