Vydání první společné studiové desky navázalo na dřívější dvě úspěšná celorepubliková turné a dva záznamy živých koncertů na CD a DVD. Vojtěch Dyk si s B-Side Bandem vedeným Josefem Buchtou poprvé zazpíval v červnu 2010.

„Studiové album Deska je především nenásilný a logický vývoj naší čtyřleté spolupráce. Lépe řečeno ani ne tak spolupráce, ale společné práce. Album Deska je výsledek, který je dílčí zakončení etapy jedné a krásná výzva k etapám dalším," naznačil bandleader Josef Buchta.

Na novém albu najdou fanoušci písničky vytvořené pro Vojtěcha Dyka a B-Side Band od předních českých autorů. Objevují se zde například skladatelé Ondřej Brousek, Boris Urbánek nebo Tomáš Vunderle Koudelka, který zároveň účinkuje v B-Side Bandu jako baskytarista. „Naše Deska zakončuje etapu ,,bez studiového CD". To je ale asi jediná etapa, kterou zakončuje. Sportovní terminologií si teď vlastně všichni oblékáme trikot pro studiového hráče a těšíme se na etapu další. Jestli to bude časovka nebo vrchařská etapa, to ukáže až čas a talent," přirovnal Vojtěch Dyk. Dodal, že zvláštní vztah má k Dvořákovu Largu v aranžmá Borise Urbánka, která na koncertech zazní jako bonus. Largo je navíc první skladbou, při níž si Dyk vyzkoušel i dirigování.

Jarní šňůra Deska Tour 2015 zahrnuje dohromady pětadvacet vystoupení napříč republikou.

„Tolik koncertů jsme za sebou snad ještě neměli. Jedeme hlavně po větších klubech, takže by se tour dalo nazvat jako klubové. Hrajeme spolu už nějaký ten čtvrtek, takže si myslím, že budeme zkušenější a vyhranější. Možná někdy i vyhraněnější. Jediné, co určitě zůstane, je radost, láska a pokora," uvedl Dyk.

Šňůra koncertů odstartovala 18. února v Třebíči a po zastávce 1. března v Plzni se představí ode dneška do středy hned třikrát v Brně. „Dále turné zavítá také do Olomouce, Ostravy, Zlína, Pardubic, Hradce Králové či na Slovensku do Bratislavy. Vyvrcholí 18. dubna v pražském Fóru Karlín," upřesnila Lucie Karafiátová, mluvčí agentury BujoArt, která turné pořádá.

O všechny tři brněnské koncerty byl mezi fanoušky obrovský zájem. „Všechny už jsou beznadějně vyprodané, oba v Sonocentru už dokonce více než měsíc," uvedl Adam Pitrocha ze Sonocentra. Doplnil, že Vojtěch Dyk vystoupil v brněnském Sonocentru poprvé loni 3. listopadu, kdy se jako host objevil na společném koncertě B-Side Bandu a New York Voices.

Brňané, kteří se na nejbližší koncerty nedostali, však dostanou možnost už za necelé dva měsíce, kdy mohou vidět vystoupení Vojtěcha Dyka naživo pod širým nebem. „Jako jeden z hostů vystoupí Dyk 30. dubna na osmém ročníku open air festivalu Čarodějáles v areálu koupaliště Riviéra. Ve světové premiéře zde zazní speciální set coververzí rockových megahitů určený jen pro několik největších letních festivalů," nalákala Karafiátová.

deska tour 2015Akce: koncert zpěváka Vojtěcha Dyka & kapely B-side Band zařazený do jarní koncertní šňůry Deska Tour 2015
Program: původní písničky z nového alba Deska od českých autorů
Ondřeje Brouska, Borise Urbánka nebo Tomáše Vunderle Koudelku
Termíny: 3. a 4. března 2015, Sonocentrum ve Veveří ulici, 20.00 hod.,
5. března 2015, Metro Music Bar v Poštovské ulici, 20.30 hod.