Provokativní skladba balancující na pomezí klasiky, rocku, jazzu a muzikálu. Mše Leonarda Bernsteina. Při premiéře uvedené u příležitosti otevření Kennedyho centra v roce 1971 vyvolala velké emoce a mnohé diváky dokonce šokovala. V novém nastudování Bernsteinovu Mši představil režijní tandem Michal a Šimon Cabani. Brněnskou premiéru hostilo v neděli večer Janáčkovo divadlo.

Bernsteinovo legendární dílo letos slaví 45. výročí od svého prvního uvedení. „Mše vznikla na objednávku Jacqueline Kennedyové. Bernstein skladbu založil na struktuře katolické mše, obsahuje ale mnoho vsuvek, reflexí a meditací, bluesová vyznání i avantgardní instrumentální části vycházející z moderního symfonismu. Mešní části komponoval na latinský text, vložené na texty anglické," uvedla Alice Titzová 
z agentury 2 media.

Leonard Bernstein: Mass (mše)
- Režie: Cabani, dirigent: Oskar Rozsa.
- V hlavní roli celebranta Vojtěch Dyk.
- Zásadní party obsadí členové B-Side Bandu bandleadera Josefa Buchty.
- Premiéra v Brně: 13. března v Janáčkově divadle, reprízy: 24. a 25. září od 19.30 hodin v Janáčkově divadle.
- Vstupenky: 499 až 2990 korun

Zásadní party v novém nastudování obsadili členové brněnského B-Side Bandu, dirigentem je Oskar Rozsa. Hlavní roli ztvárnil Vojtěch Dyk, dále se představila například Tereza Černochová. „Nikdy jsem nepracovala na něčem podobném. Muzikálům a divadlu se záměrně v práci vyhýbám. Myslím, že to není pro mě. A pak mi zavolá Vojtěch Dyk, v hlase slyšíte radost malého dítěte, a povídá mi: Leonard Bernstein Mass, co ty na to? Jasně. Bernsteina zbožňuju. Potom jsem si Mši pustila na desce a měla jsem rozporuplné pocity, že je to velmi hlasově náročné. Vojta mě nakonec přemluvil a jsem strašně ráda, že to udělal. Zamilovala jsem se do toho mimořádného díla," uvedla zpěvačka s tím, že téma Mše se dá vztáhnout na jakoukoli situaci.

„Jitří ve vás nejhlubší emoce a city. A to já mám ráda," doplnila Černochová.

Podle vedoucího brněnského B-Side Bandu Josefa Buchty je i přes svou velkovýpravnost stávající inscenace verzí menší. „Naše pojetí čítá na stovku účinkujících – oproti původní verzi, kde je jich okolo tří stovek. Každopádně tuhle menší verzi, která je na dnešní dobu i tak obrovská, upravil samotný autor, aby se mohla hrát i v menších prostorech a byla přístupnější," vysvětlil Buchta.

Zdůraznil, že stávající pojetí není jen hudební, ale i divadelní. „Hrajeme si s možnostmi, které Bernstein tehdy neměl, inscenace je tedy také audiovizuální. Celkové propojení těchto složek vytváří celkový dojem, který je ojedinělý a má parametry produkce přesahující naše hranice," dodal Buchta.

Pro velký zájem pořadatelé do Brna přidali ještě další dvě uvedení. Představení, které divákům nabídne například také festival Smetanova Litomyšl, bylo za hodinu vyprodané.

Hudebník Buchta: Mše je opravdu ojedinělé dílo

Brno – Bernsteinova Mše měla premiéru v roce 1971. U nás se jí diváci dočkali roku 1997 v Praze, kde tehdy hrál na trubku stávající vedoucí B-Side Bandu Josef Buchta.

Nápad na Bernsteinovu Mši jste měl už před několika lety. Proč vás zaujal právě tento titul?

V roce 2008 jsme v rámci prvního ročníku Moravia Music Festu absolvovali turné po jižní Moravě s Jazzovou mší Jaromíra Hniličky. Hráli jsme ji tehdy asi desetkrát, v obsazení asi stovky hudebníků a zpěváků. Bernsteinova Mše nebyla ani tak sen můj jako Vojty Dyka – před dvěma lety mě poprosil, jestli bych mu nepomohl ten sen zhmotnit, a já mu to tehdy nedokázal odmítnout.

Můžete říct něco více o uvedení Mše před 45 lety? Kolikrát u nás byla nastudována?

Mše Leonarda Bernsteina měla premiéru v roce 1971. U nás ji poprvé v roce 1997 realizoval Stanislav Moša a Zdenek Merta na nádvoří Pražského hradu. Tehdy jsem tam hrál na trubku a Vojta zpíval hlavní chlapeckou roli. Poté byla v roce 2001 uvedena v Rondu v Brně, no a pak až teď my. Je to opravdu ojedinělé dílo a jeho realizace není vůbec jednoduchá.

Co bylo nejnáročnější?

Propojit jednotlivé složky 
s technikou. Máme tři sbory, orchestr a čtyři kamiony techniky. Propojit tenhle kolos tak, aby vše fungovalo, je ta nejtěžší část produkce.

Počítáte s tím, že Mši uvedete i po této sérii vystoupení?

Rádi bychom a díváme se i do zahraničí.