Jak dlouho jste knihu psal?

Nedlouho, asi tři měsíce. Ale hodně dlouho jsem ji nosil v hlavě.

Koncert pořádaný hudebníkem a dokumentaristou Jiřím Vondrákem jako vzpomínka na písničkáře a kytaristu Boba Frídla, který žil v letech 1947 až 2013
Datum: čtvrtek 20. října od 19.00 v Divadle Bolka Polívky.

Vystoupí: Pavel Váně a Pavel Pelc, Bodlák – Vondrák – Polák, Aleš Kvapil a Vašek Kovařík, J. A. Kronek + Alband, L. Sigmund + Šprušle, Folk team, Ulrychovi.

Moderuje Marcela Vandrová.

Vstupné je 290 korun.

Proč jste zvolil právě podtitul Potulný básník?

Potulný básník byla jedna z nejznámějších Bobových písní, ostatně i obsah textu se k Bobovi hodil. On byl opravdu takovým potulným básníkem: myslel si, že když on bude hodný na svět, tak že svět bude hodný na něj. A v tom se moc zmýlil.

Jaké nové informace kniha přinese?

Osud Boba Frídla byl vlastně nesmírně smutný, pro spoustu lidí bude jeho život velkým překvapením. Jeho první manažer byl zavražděn, druhý nedlouho poté zemřel pod koly vlaku. On sám se potýkal s alkoholem a nakonec smrtelnými chorobami.

Středeční křest v Divadle Bolka Polívky je prvním uvedením knihy?

Ano, kniha se zde bude nejen křtít, ale i poprvé prodávat, za premiérovou cenu. Na koncertě vystoupí většina jeho přátel. Bob snad nikdy žádné nepřátele ani neměl, aspoň já nevím o nikom, kdo by o někom věděl. Ve čtvrtek se současně kniha začne prodávat i v celé republice, hlavně v knihkupectvích Dobrovský.

Co program večera nabídne?

Budou to jednak vzpomínky: každý z účinkujících zazpívá nějakou jeho píseň, my s Bodlákem a Polákem třeba zazpíváme píseň Staroušků svět, kterou měl Bob hodně rád a natočil ji na tři svoje alba. A zazpívají i jiní, třeba Šprušle nebo Jaka A. Kronek s Albendem či Folk team. Vzpomínat se bude i mluveným slovem a na závěr knihu pokřtíme.

Jak vlastně nápad uspořádat tento večer vznikl?

My jsme kdysi bývali dobrá parta. Bodlák – Vondrák – Polák, společně s Folk teamem, Pavlem Váněm, Bobem Frídlem a dalšími jsme často vystupovali společně a dohazovali si koncerty, když byla bída. To vše jsem nám všem chtěl připomenout.

Vzpomenete si ještě na své první setkání s Bobem Frídlem?

Poznal jsem ho počátkem sedmdesátých let, kdy jsme si k němu s Bodlákem přišli půjčit kytaru. Jeden z našich dvou nástrojů jsme totiž propili a přišli jsme si k němu vypůjčit jeho novou a hodně drahou kytaru. Poradil nám to Franta Kocourek.

Co jste na něm měl rád? Jako na hudebníkovi i jako na příteli?

Na hudebníkovi jsem ho měl rád pro jeho pokoru vůči publiku, krom jeho alkoholových úletů. A jako na kamarádovi, že byl nesmírně hodný a přátelský. Všichni ho měli rádi, protože nikdy nikomu neublížil ani slovem.Bob Frídl, potulný básník. Tak se jmenuje nová kniha Jiřího Vondráka přibližující život a tvorbu zpěváka a kytaristy Boba Frídla, který zemřel před třemi lety. Křest knihy i vzpomínkový koncert na Boba Frídla hostí ve středu večer Divadlo Bolka Polívky. Zdroj: Archiv

Která etapa Frídlovy tvorby je podle vás nejvýznamnější, a která naopak dosud nedoceněná?

Nejslavnější etapa jeho kariéry byla bezesporu počátkem sedmdesátých let, tak od roku 1971 do 1977. Pak, po smrti manažera Oskara Mana, to šlo pomalu do ztracena. Téměř se neví, že Bob byl prvním, který natočil na desku píseň Bulata Okudžavy, byl také jedním z prvních, který zpíval česky Boba Dylana či Simona a Garfunkela. Taky hodně, rád a dobře zhudebňoval poezii – od Rimbauda až po Wolkera.

Pro mnohé fanynky byl Bob Frídl přitažlivý muž. Jak to šlo v jeho životě propojit s rodinou? 
I tomu se v knize věnujete?

Bob byl v podstatě vždycky monogamní. Hluboce miloval svoji ženu Zoju, s níž měl dvě děti, rozvod s ní nesl velmi těžce. Ale miloval i svou druhou ženu Danu, která s ním byla až do konce života. To víte, že tu a tam se našla nějaká sezonní láska, ale to byly vždycky nedůležité vztahy. 
I o tom v knize píši. Lásky se nedají pominout, ne?

Frídlův život je spjatý i s Bučovicemi na Vyškovsku a tamějším klubem, i to v knize zmiňujete?

Bučovice Bob miloval, i když si myslím, že doma byl opravdu v Brně, nevím… Bučovice byly jeho láskou, měl tam přátele i bistro U Draka, kde spolu s Jirkou Šarmanem léta pořádali koncerty, na kterých vystoupila neuvěřitelná spousta slavných umělců a v podstatě zadarmo – i to byl důkaz Frídlovy oblíbenosti.