Evropský svátek hudby si letos v Brně připomenou potřinácté. Koncerty se konají od tří hodin do půl sedmé večer na nádvoří Staré radnice a Domu pánů z Kunštátu. Hrad Špilberk bude hostit zahajovací představení folklorního festivalu F scéna.

Hudba má v Evropě svátek

„Každý rok se zaměřujeme na určité hudební žánry. Letos je to vážná hudba a sborové zpěvy,“ představil žánrový okruh programový vedoucí Brněnského kulturního centra Jan Nováček. Prostor na nádvoří Staré radnice dostane například Pěvecký sbor Blahoslava Hajnce, Pěvecký sbor Lumír a další.

Nádvoří domu pánů z Kunštátu bude patřit mimo jiné Kytarovému kvartetu a Kytarovému orchestru ze Základní školy Vranovská, akordeonistovi Koljovi Petrukovi nebo souboru Skřivánek, ve kterém zpívají děti z Mateřské školy Biskupská. Podrobný program najdou zájemci na webové adresewww.kultura­brno.cz nebo přímo v Brněnském kulturním centru v Radnické ulici.

Tradici hudební slavnosti, která se koná na počest slunovratu vždy 21. června, založili ve Francii v roce 1982. Ke slavnosti se hlásí řada měst po celé Evropě, mimo jiné Paříž, Londýn, Atény nebo Praha. Posláním akce je setkávání s hudbou, která přináší radost. Proto účinkující vystupují bez nároku na honorář a návštěvníci neplatí žádné vstupné.

Na brněnsku slaví hudební svátek také například v Rosicích u Brna. Tam program začne rovněž ve tři hodiny odpoledne na rosickém náměstí. „Zahraje a zazpívá vokálně-instrumentální soubor, pěvecký sbor, dua a tria dechových nástrojů a akordeonů a dechový soubor,“ představila program rosického svátku hudby ředitelka rosické základní umělecké školy Jana Veselá.

F scéna s čestnou jednotkou

K Evropskému svátku hudby se hlásí i další brněnská akce – zahajovací představení festivalu F scéna. Ten pořádá již devátým rokem Vojenský umělecký soubor Ondráš. „V pěti týdnech nabídneme Brňanům zajímavý pohled na folklor,“ uvedl ředitel Ondráše Aleš Krkoška. Podle něj bude k vrcholům festivalu patřit vystoupení oceňovaného východoslovenského souboru Vranovčan a maďarského tělesa Belenscéres Folk Dance.

Zahajovací představení se koná ve čtvrtek od půl deváté večer na velkém nádvoří hradu Špilberku a své umění na něm předvede hostitelský vojenský soubor. „Naším hostem bude čestná jednotka pražské posádky, která předvede soubor cviků a pořadových cvičení,“ říká Krkoška. Jeho kolega, ředitel Folklorního sdružení Jánošík Čestmír Komárek ho doplňuje.

„Vystoupení pražské jednotky je zajímavé, někdy trošku i k pousmání. Je to svým způsobem tanec,“ usmívá se Komárek. Ve čtvrtek zahájený folklorní festival potrvá měsíc, závěrečné představení opět v podání Ondráše a Vranovčanu se koná opět na Špilberku. Již v pátek a v sobotu se na nádvoří Staré radnice, kam se festivalová scéna přesouvá, představí taneční divadlo Bufo z Prahy. „Koncerty a představení se konají zpravidla od čtvrtka do soboty, například maďarský soubor se ale představí v pěti vystoupeních od 3. do 7. července,“ upozornil na časový harmonogram festivalu Krkoška.