Při přípravě výstavy kurátorka Martina Šviková vycházela z úvahy Josefa Císařovského, který Matala nazval konstruktérem barvy. „Nezajímala jej primárně barva jako prvek formální skladby obrazu, je mu vzdálená jakákoliv estetizace či dekorativnost. Ve složitých vztazích vypovídá i o dalších aspektech skutečnosti, vlastnostech a emocích," napsal Císařovský.

Jako „konstruktér barvy" dosáhl Matal svého vrcholu v sedmdesátých letech a v první polovině osmdesátých let. „Jeho zájem o barvu se však ve více či méně skryté podobě projevuje v celé tvorbě. Hlavní tendence jeho tvorby výstava sleduje prostřednictvím nejzásadnějších děl, nechybějí obrazy z cyklů Člověk ve městě, město v člověku, Stříhali dohola malého chlapečka, Cyklistů, Přítomností člověka, Ptačích herců či Vesmírná haraburdí," uvedla Šviková. A doplnila, že těšit se návštěvníci mohou i na zajímavosti dosud ne příliš známé, jako na Matalovu spolupráci s divadelníky či architekty.

Bohumír Matal se narodil roku 1922 v brněnských Židenicích a zemřel roku 1988 na Tišnovsku v Prudké u Doubravníku. S malbou se poprvé setkal u svého vzdáleného příbuzného a v patnácti letech vytvořil zdařilý portrét svého dědečka, kterému se na konci svého života podobal.

Koncem října roku 1942 dostala manželka Bohumíra Matala dopis z Německa. „Podle jeho pozdějšího vysvětlení byl zatčen a spolu s ostatními odvezen do tábora Lohbrück u Breslau. Pracoval tam v řetězárně. Za celé tři roky byl doma jen dvakrát. Třikrát týdně rodině zasílal dopisy vždy doplněné kresbou," uvedla ve vzpomínce Matalova žena.

Bohumír Matal – Konstruktér barvy
Místo: druhé patro západního křídla hradu Špilberk v Brně. Výstava je otevřena od úterý do neděle od 10.00 do 18.00 hodin, vstupné je 60/40 korun

Text v roce 1999 uveřejnil Bílovický zpravodaj. Úryvek pokračuje slovy: „Z Německa se vrátil v únoru 1945 s velmi podlomeným zdravím. Poté co se zotavil, začal se věnovat malování. V roce 1946 vystavoval v Paříži, krátce poté se seznámil s básníkem Ivanem Blatným, Josefem Kainarem, Jiřím Kolářem, Oldřichem Mikuláškem a dalšími. V roce 1949 si v Brně najal ateliér spolu s Jánušem Kubíčkem."

Matalovu tvorbu v těchto souvislostech již připomnělo také Muzeum Brněnska. To v Podhoráckém muzeu v Předklášteří uspořádalo na přelomu roku 2011/2012 výstavu, jež připomněla nedožité devadesátiny tohoto předního českého výtvarníka.

Výstavu na Špilberku nazvanou Bohumír Matal – Konstruktér barvy si lze prohlédnout do 28. září 2014. „Komentované prohlídky s kurátorkou jsou na programu 26. června a 28. srpna vždy od pěti hodin odpoledne," upozornila na doprovodný program mluvčí Muzea města Brna Martina Šmídtová.

U příležitosti výstavy muzeum vydá obsáhlou monografii. Křest je naplánován na listopad, tedy na dobu, kdy Konstruktéra barvy Bohumíra Matala čeká repríza v pražském Topičově salonu.