Jedná se o kolekci dílčích výstav šesti brněnských vysokých škol. Ty se představí prostřednictvím krátkých textů, zajímavých exponátů a doprovodných programů. „Důraz je položen na současné nové trendy ve vědě a na zajímavé poznatky. Návštěvníka tedy výstava pobaví i poučí,“ řekla mluvčí muzea Klára Havlíčková.

Zvídaví zájemci se mohou vžít do role vědce a pod mikroskopem si nabarvit bakterie. Nebo díky imitaci archeologického naleziště připraveného Masarykovou univerzitou si lidé mohou vykopat svůj archeologický artefakt. „Výstava není jen o vědě. Nezapomněli jsme ani na milovníky umění. Ti se mohou těšit na ukázku robotického divadla a divadelních kostýmů připravených Janáčkovou akademií múzických umění,“ dodala Havlíčková.

Formou zábavných hlavolamů návštěvníci zjistí, zda znají významné vynálezce a prostřednictvím počítačové hry si můžou vyzkoušet chov a šlechtění zvířat.

Díky expozici se středoškolští zájemci o studium na univerzitě mohou seznámit se zajímavostmi jednotlivých oborů a možná zjistí, čemu by se v budoucnu chtěli věnovat.

Netradiční výstava je v technickém muzeu otevřena do září příštího roku. (los)