Už méně lidí však ví, že jejich autorem je Pavel Žalman Lohonka, nestor české folkové hudby. Se svou kapelou se v úterý večer představí také brněnským divákům, tentokrát ve Společenském centru Bystrc.

„Na koncertě zahrají Žalman a spol. skladby ze svého posledního alba Ztracený písně. Zazní také jejich starší hity, které si společně s nimi mohou zazpívat i diváci,“ uvedla Ivana Křepelová ze Společenského centra Bystrc a dodala, že kapela dorazí v kompletní sestavě. Tu tvoří Pavel Žalman Lohonka, Jindřiška Brožová, Jan Brož a Petr Novotný.

Pavel Žalman Lohonka byl a stále je vůdčí postavou mnoha českých folkových souborů. Působil například ve skupině Minnesengři, spolupracoval se skupinou Nezmaři či pardubickou sestavou Stopa. Od roku 1982 působí ve své vlastní hudební skupině s názvem Žalman & spol.

„Vlastní tvorba Pavla Lohonky čerpá z několika zdrojů. Vedle jihočeských lidových písniček se inspiruje i tvorbou různých osobností světového folku i lidovou hudbou jiných národů,“ uvedla Křepelová. Žalmanovy písně jsou charakteristické posmutnělou náladou. Kromě skupiny Nezmaři jeho skladby hrají (a dosud nahrávají) například Jaroslav Lenk, Vlasta Redl, Slávek Janoušek a Věra Martinová. Je také autorem filmových scénářů, básní a pohádek.

Koncert začíná o půl osmé večer, vstupné je sto padesát korun.