Trikové varietní loutky, proslulé alšovky, ale i moravské postavy stréčka Křópala navržené Ondřejem Sekorou Brňanům představí nová výstava. Vzácné exponáty ze sbírek Moravského zemského muzea vyzdobí na pět měsíců prostory bývalého Designcentra a současně upozorní na to, že Brnu chybí stálá expozice tradičního loutkového divadla.

„Kolekce loutek v depozitářích Moravského zemského muzea je svým významem mimořádná nejen v České republice, ale i v Evropě. Věřím, že výstava Zapomenuté loutky je prověřovacím projektem, na který navážou další,“ uvedl ředitel Moravského zemského muzea v Brně.

Na výstavě s více než čtyřmi sty exponáty návštěvníci uvidí i loutky, které muzeum doposud nevystavovalo. „Vedle marionet kočovného loutkového divadla jsou zde i originální a průmyslově vyráběné loutky amatérských souborů nebo sériové loutky takzvaného rodinného loutkového divadla,“ řekl autor výstavy a vedoucí Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea Jaroslav Blecha.

Upozornil také na to, že výstavě předcházela myšlenka na možnost dlouhodobé expozice tradičního českého loutkového divadla v prostorách Brněnského kulturního centra. „Záměrem je ukázat to nejlepší ze sbírek muzea, ale také upozornit na to, že další loutky jsou ještě v depozitáři a že je nutné nové prostory získat,“ uvedla architektka výstavy Marie Jirásková. Výstava loutek v Galerii ProstorR2 potrvá do dubna.

Výstava zapomenuté loutky

Výstava: Zapomenuté loutky, Galerie ProstorR2, Radnická 2, Brno
Vernisáž: 4. prosince v 17.30, otevřeno: úterý až sobota 10.00 až 18.00, v době adventu také v neděli, výstava potrvá do 25. dubna 2010

Doprovodný program: DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ (Ernův sál, Radnická 10, začátky v 17.00 hod.) 13. prosince Forman & Herodes: O smutném tygrovi, 16. ledna 2010 Buchty a loutky: Anča a Pepík, 20. února Divadlo Neslyším: Pták ve vzduchu, ryba ve vodě, 20. března Studenti výchovné dramatiky pro Neslyšící JAMU: Kouzelník Tom Kiks, 17. dubna Loutkové divadlo V. Schildra a O. Markové: Zlatovláska. DÍLNY (Radnická 2, 1. poschodí - foyer, vždy 10.00-13.00 hod., vstupné 35,- Kč/dítě)

23. ledna Prostorová loutka, 13. února Plošná loutka, 13. března Animátor, loutkoherec, 10. dubna Papírové divadlo

Námět a scénář výstavy: Jaroslav Blecha
Pořadatelé: Moravské zemské muzeum v Brně a Brněnské kulturní centrum