Setkají se v takzvané průserárně, v místnosti, kde se řeší problémy prezidentské kanceláře. Problém je spletitý: Miloš Zeman propil v kartách s Vladimirem Jakuninem Pražský hrad. Jaké je řešení? Východiska jsou tři. Buď zatloukat, nechat vše „vyhnít", nebo říct lidem pravdu a nárokovat si prezidentský úřad. Novou satiru reagující na současné politické dění v Brně představil autor scénáře a režisér Luboš Balák.

Premiéru hostila ve čtvrtek večer sklepní scéna Divadla Husa na provázku. „Chceme se touto satirou vyjádřit k záporným jevům ve společnosti. Vystupování pana prezidenta je často vulgární a lživé a také v naší satiře prezident a jeho parta neustále žehlí nějaký problém. Nechceme se pasovat do role nosičů idejí, zkrátka jen na stávající dění reagujeme tak, jak umíme," uvedl Balák. Doplnil, že se touto inscenací rozhodl „oprášit" svůj nápad zapsaný už po zvolení Zemana prezidentem.

Podívejte se na krátký záznam z představení:
#video|7486114#

Parta hic aneb Jak Ovčáček a spol. zametají pod koberec, že Miloš Zeman propil Hrad
- Režie: Luboš Balák.
- Nastudovalo: Divadlo Komediograf.
- Premiéru ve čtvrtek hostilo Centrum experimentálního divadla v Brně na Zelném trhu.

Současně podotkl, že jej zaujal i velký úspěch zlínského satirického představení Ovčáček čtveráček, v němž se pracuje s reálnými citacemi a fakty. „Zatímco ve Zlíně je to skutečnost, naše zpracování je metaforou," dodal Balák.

Trojici politických figur Forejt–Mynář–Ovčáček ztvárnili herci Filip Teller, Miroslav Sýkora a Alexandr Stankov. Vzájemně se přou, pomyslně rozkošnicky bičují, Zemana nazývají dědkem. Forejt v Tellerově podání šňupe cukr buchet. A také usilují o výrobu robota. „Má umět tolik funkcí, kolik umí Miloš Zeman: kouřit, pít becherovku, kejvat hlavou, říkat bonmoty…," vyjmenovávají her­ci.

Inscenace Parta hic aneb Jak Ovčáček a spol. zametají pod koberec, že Miloš Zeman propil Hrad vznikla pod hlavičkou Divadla Komediograf. „Premiéra byla vyprodaná, další brněnské uvedení by mělo být v únoru či březnu," uvedl produkční Centra experimentálního divadla Ondřej Navrátil.

Pražská premiéra inscenace je naplánována na 31. ledna v Divadle Dobeška.