Ondřej Mikulášek se narodil 19. dubna 1953 v Brně. Jeho otcem byl básník Oldřich Mikulášek a matkou televizní redaktorka a publicistka Věra Mikulášková. „Po studiu herectví na brněnské konzervatoři nastoupil do Severomoravského divadla v Šumperku. Poté přešel do tehdejšího Divadla pracujících v Gott-waldově, v současnosti Městského divadla ve Zlíně," upřesnila divadelní publicistka Eva Šlapanská.

ONDŘEJ MIKULÁŠEK
- narodil se v Brně roku 1953. Vystudoval konzervatoř v Brně a krátce působil v Divadle Šumperk, poté hrál i na scéně divadla ve Zlíně
- od devadesátých let byl členem Národního divadla Brno 
a působil také v Divadle U stolu. Ztvárnil například Tulák v Čapkově díle Ze života hmyzu, Orsina ve Večeru tříkrálovém, v dramatu Antigona účinkoval jako Vladař, v Platonovi od Čechova ztvárnil Glagoljeva. Vedle zmíněné Antigony nastudované v Divadle U stolu hrál i v dalším antickém dramatu s tématikou známé antické tragédie – v Sofoklově díle Král Oidípus. V Calderónově dramatu Život je sen se proměnil v Clotalda.
- v Národním divadle Brno měl Ondřej Mikulášek velký úspěch například jako Kardinál v Královně Margo", jako Porotce č. 4 ve dramatické klasice Dvanáct rozhněvaných mužů. Dále to byla například role komorníka Phippse ve hře Ideální manžel, vévoda z Norfolku ve Shakespearově Richardu III. či herec Montfleury v Rostandově Cyranovi z Bergeracu
- hrál i v řadě televizních inscenací, popularitu získal jako strážmistr František Řepa 
v Četnických humoreskách

Podle ní Mikuláškovo umělecké zrání ovlivnili významní režiséři. „Evald Schorm mu například svěřil roli Timoši v Leonově Zlatém kočáru, kterého ztvárnil s velkým citem. Do brněnské činohry vstoupil v roce 1985 již jako vyzrálý herec. Vytvořil zde roli Parida v inscenaci Troilus a Kressida či titulní roli ve Strakonickém dudákovi," uvedla Šlapanská.

Po roce Mikulášek odešel opět do Zlína, aby se s mnoha zkušenostmi vrátil v roce 1992 do Brna natrvalo. „Publikum přesvědčoval spontánností, hereckou intuicí i komediálností," řekla divadelní publicistka. K desítkám Mikuláškových rolí patřily například Bardolf (Veselé paničky windsorské), Bůh (Účtování v domě božím), Don John (Mnoho povyku pro nic) či Montfleury (Cyrano z Bergeracu).

Na inscenaci Účtování v domě božím vzpomíná s desetile-tým odstupem herec Petr Halberstadt. „Hrál jsem Satana a Ondřej Mikulášek Boha, tedy toho, kdo rozhodoval o osudu lidstva. A ani ve snu by mě nenapadlo, že ho osud dostihne tak brzy," uvedl Halberstadt. Doplnil, že svého kolegu si pamatuje jako člověka, který se ještě donedávna smál. „Snad právě proto tomu stále nechci uvěřit," svěřil se Halberstadt.

Jako na člověka s veselou a pozitivní myslí na Mikuláška vzpomíná i čtyřiasedmde­sátiletý herec Jaroslav Kuneš. „Byl plný života a nesmírně vtipný, i když někdy zádumčivý a posmutnělý. Byl to zkrátka hrozně hodný, poctivý a vstřícný kluk," sdělil Kuneš.

V posledních letech se Mikulášek objevoval i na jevišti Reduty, a to ve spolupráci s někdejším uměleckým šéfem Petrem Štědroněm, dramaturgyní Dorou Viceníkovou a svým synem – divadelním režisérem Janem Mikuláškem. Účinkoval například v inscenacích Europeana či Nenápadný půvab buržoazie.

V několika posledních týdnech pak Mikulášek spolupracoval s Českým rozhlasem Brno a dramaturgem Ludvíkem Němcem. „Mě ta smrt zasáhla o to víc, že teprve v posledních týdnech jsme k sobě s Ondřejem našli cestu. Znal jsem víc jeho otce Oldřicha a Ondru jsem poprvé poznal jako literárního hrdinu, chlapce ve Skácelových Malých recenzích. Před měsícem ale obsadil režisér Radim Nejedlý Ondřeje do hlavní role mé rozhlasové adaptace experimentálního eposu Ladislava Nováka Pocta Jacksonu Pol-lockovi," informoval Němec s tím, že jej doslova „strhlo", s jakou mužnou osobitostí a přesvědčivostí se Mikulášek s těžkou rolí vyrovnal.

Bylo to nedávno, kdy se Němec a Mikulášek potkali ve městě. „Skoro půl hodiny jsme si vyprávěli nejen o této práci, ale hlavně o rolích a projektech dalších, v nichž jsem se s ním doufal setkat. Oba jsme se na tu spolupráci těšili… možná až příliš," doplnil Němec.

Rozloučení s Ondřejem Mikuláškem bude dvacátého srpna ve čtvrt na dvě odpoledne na ústředním hřbitově v Brně.