Předchozí
1 z 10
Další

"Dospěl jsem k tomu tak, že jsem vyšel z dorostu Sigmy Olomouc. Nedostal jsem se hned do áčka a šel jsem tím pádem hrát třetí ligu a zároveň jsem u toho chtěl i studovat. Nastoupil jsem na univerzitu v Česku a zjistil jsem, že se to vlastně těžko kloubí. Vůbec se mi to nedařilo a dal jsem přednost sportu. Ale šlo o třetí ligu, což není profesionální soutěž. Cítil jsem, že úplně nevyužívám potenciál, který mám a nezabývám se tím, co mě v životě baví, což tehdy nebyl jen sport. Proto jsem začal hledat jiné varianty a zjistil jsem, že v Americe funguje vzdělávací systém úplně jinak. Že je založený na sportovních stipendiích. To mě tehdy hodně zaujalo. Proto jsem začal hledat způsoby, jak se tam dostat," říká Hlavica.

Kapitán fotbalové Líšně ještě coby dorostenec v Olomouci.Zdroj: Deník / VLP Externista

"Vyžadovalo to hodně trpělivosti, protože mně celý ten proces trval víc než rok. Skládal se z několika zkoušek, ať už z anglického jazyka nebo vědomostních znalostí. Poté jsme musel nastříhat několik videí, která jsem posílal trenérům na těch univerzitách. Stálo mě to hodně sil, ale nakonec jsem to úspěšně zvládl. Dostal jsem několik nabídek z různých univerzit. Pak jsem se rozhodoval, co mi bude nejvíc vyhovovat," vysvětluje.

Fotbalista Jan Hlavica v dresu HFK OlomoucZdroj: Deník / VLP Externista

Nakonec se Hlavica rozhodl pro Floridský technologický institut. Proč? "Z víc důvodů. Třeba kvůli lokalitě, výši stipendia, trenérům, kteří byli z Anglie. Celý univerzitní fotbalový tým byl poskládaný nejen z hráčů z Ameriky. Bylo tam několik hráčů z Anglie, Německa, byl tam i Nor. Byl to vícenárodní tým, což mě hodně zaujalo," nastínil.

Univerzita na Floridě, kam chodil Jan HlavicaZdroj: archiv

A jakou tam měl fotbal úroveň? "To záleží na univerzitě, kterou si vyberete a jakou divizi zvolíte. Obecně je to tak, že třetí divizi hrají kluci, kteří se chtějí věnovat spíš škole. Druhou divizi hrají ti, kteří nemohou jít do první divize z toho důvodu, že mají za sebou nějakou profesionální zkušenost s daným sportem. Tam jsou celkem striktní pravidla ohledně amatérismu. Když má někdo za sebou spolupráci s agentem nebo start v profesionální soutěži, tak ho do první divize nepustí. Mají to tam tak prostě nastavené. A já jsem právě byl v té druhé divizi, takže jsem se tam potkával s klukama, kteří prošli mládežnickou akademií profesionálních týmů jako třeba Liverpoolu či Southamptonu. A jaká byla úroveň zápasů? Řekl bych, že průměrný zápas byl na úrovni třetí ligy v České republice, nadprůměrné utkání se blížilo úrovni druhé ligy," vysvětluje Hlavica.

Fotbalista Jan Hlavica na FloriděZdroj: archiv

"Když jsem tam byl, docela jsem pociťoval, že se evropský fotbal dostává na vyšší úroveň. Dostal jsem se na zápasy MLS, což je nejvyšší soutěž v Americe, a bylo vidět, že fotbal tam je na vzestupu. Byly tam vyprodané stadiony a chodí tam hrát velké hvězdy. Byl jsem třeba na zápase Orlanda, kde tehdy hrál Kaká (na snímku) a lidi z něho byli úplně u vytržení. Fotbal se tam dostává na vysokou úroveň, ale stejně to bude mít těžké v konkurenci třeba amerického fotbalu, který je tam na extrémní úrovni. Lidé to tam neskutečně prožívají, to je pro ně opravdová vášeň, v podstatě náboženství," míní.

Fotbalista Kaká v MLSZdroj: archiv

"Trochu jsem cítil, že si z evropského fotbalu střílí. (smích) Samozřejmě tam funguje rivalita mezi jednotlivými sporty na škole. Když vidíte kluky z amerického fotbalu, kteří mají přes dva metry a sto padesát kilo, občas měli tendenci si z nás dělat srandu. Ale všechno to bylo v dobrém. Je pravda, že ještě donedávna byl evropský fotbal brán v Americe jako holčičí sport. Protože tam bylo víc ženských týmů než mužských. To se ale dost vyrovnalo. Ale jak jsem říkal, americký fotbal je pro ně náboženství," popisuje. (na snímku zaplněný stadion při zápase)

Stadion Patriots v americkém fotbaleZdroj: archiv

"Zároveň musím také říct, že jsem byl spokojen i se studiem. Hodně to záleží na tom, s čím tam kdo přichází. Spousta lidí tam jde právě kvůli sportu, který je na relativně vysoké úrovni a vzdělání dělají, protože musí. Takhle jsem to já nebral. Pro mě to byla obrovská zkušenost a mám dokonce srovnání, jelikož jsem stihl odstudovat rok v Česku na Ekonomické univerzitě v Ostravě. Za mě můžu říct, že lepší vzdělávání jsem dostával v Americe. Tam je to jiné v tom, že respektovali a chápali tu kombinaci se sportem, ale samotná výuka probíhala trochu jinak. Byla praktičtější, zábavnější, méně teoretická. Studoval jsem byznys a potkával jsem se s lidmi, kteří v tomhle oboru něco dokázali a svoje zkušenosti nám předávali tak nějak přirozeně," sděluje.

Fotbalový kapitán Líšně Jan Hlavica v civiluZdroj: archiv

"Bylo by super, kdyby se tímto inspirovaly univerzity v Česku, ale ono je to těžké, protože u nás je systém nějak zavedený a spolupráce se sportem moc není. Je to trochu jinak, protože profesionální sportovec v Česku jde v mládí do klubu, ve kterém je vychovaný a pak pokračuje v těch klubech. V Americe je to tak, že sportujete na střední škole a na vysoké, kde je to brané jako odrazový můstek do profesionálního sportu. Většina vrcholových sportovců na univerzitě nějaký čas stráví, ať už to byly hvězdy basketbalu jako Kobe Bryant nebo LeBron James. Celý systém tam funguje jinak. Lidé tam jsou motivovaní studovat, protože to jim přinese možnost hrát sport na nejvyšší úrovni. U nás to tak není. A aby to tak bylo, musel by se změnit celý systém," myslí si.

Fotbalista Jan Hlavica s diplomem z floridské univerzityZdroj: Deník / VLP Externista

"Co bylo hodně super, bylo místo, kde jsem pobýval. Florida je krásná. Studoval jsem na škole, která byla asi pět minut od pláže, takže jsem si tohoto všeho užil dost. Celkově životní styl je tam jiný, žijete tam víc komunitně. Na univerzitě jste obklopeni lidmi, kteří s vámi bydlí na kampusu. Většinou jsou to ještě lidé z různých míst na světě. Životní zkušenost to byla velká," zdůrazňuje.

Univerzita na Floridě, kam chodil Jan HlavicaZdroj: Deník / VLP Externista

"Uvažoval jsem, že bych tam i zůstal, ale bylo těžké tam navázat na sportovní kariéru, protože jsem necítil, že bych měl dostat šanci na nejvyšší úrovni, jelikož jsme neměli nějaké mimořádné výsledky. Nedostal jsem úplně příležitost předvést se před agenty. Pokud bych tam zůstal, musel bych se věnovat jiné profesi. Jednou bych se tam ještě jednou rád vrátil a profesionální soutěž si tam vyzkoušel. Život mě tam bavil, ale není úplně jednoduché se dostat z Evropy do Ameriky, pokud nejste hráč s reprezentačními zkušenostmi nebo jste nehrál v domácí nejvyšší soutěži," uzavírá.

Fotbalový záložník Ondřej Vaněk v dresu Zbrojovky Brno v zápase proti Líšni.Zdroj: Deník