Předchozí
1 z 5
Další

Ve Večerce připravují kávy na bázi espressa ze stoprocentní arabiky i na filtru. Za den vypije několik káv. Ráno začíná stejně jako kolega v kavárně doppiem. „Těžko říci, kolik jich vypiju přesně. Liší se to den ode dne. Každý den ladím chuť kávy. Od jisté chvíle ji plivu. Barista nemůže být každý, jeho práce musí být precizní,“ míní Brňan.

Duc Minh Nguyen s kamarádem si otevřeli před nedávnem v Brně kavárnu.Zdroj: Deník / Michal Hrabal

Káva má ve Vietnamu tradici. Země je podle něj největší vývozce robusty. „Lidé tam pijí silnou černou kávu nebo s kondenzovaným mlékem. Konzumují ji ve velkém. Výběrová káva se tam teprve dostává,“ poznamenává osmadvacetiletý muž.

Duc Minh Nguyen s kamarádem si otevřeli před nedávnem v Brně kavárnu.Zdroj: Deník / Michal Hrabal

I do kavárny Večerka občas přijdou lidé, kteří si objednají v České republice stále oblíbeného turka. „Snažíme se zákazníkům říkat, že i kdybychom jej udělali, stejně by jim nechutnal. Arabica je dost ovocná, v konečné fázi by byl hodně kyselý, takže lidi by to neuspokojilo tak, jako kdyby si ho udělali doma,“ zmiňuje Nguyen. Snaží jim nabídnout alternativu, říci jim, že kávový svět se posunul. „Kdyby na turkovi trvali, něco jim uvaříme, nejblíže je asi robusta. Pohárky na turka máme,“ usmívá se Vietnamec.

Duc Minh Nguyen s kamarádem si otevřeli před nedávnem v Brně kavárnu.Zdroj: Deník / Michal Hrabal

Kavárnu otevřeli v prosinci. Oba spolumajitelé mají jasně rozdělené role. „Starám se o bar, o kávu, kolega (na snímku) má na starosti kuchyni. Nekecáme si do svých řemesel, ale diskutujeme o tom spolu,“ přibližuje Tomi.

Duc Minh Nguyen s kamarádem si otevřeli před nedávnem v Brně kavárnu.Zdroj: Deník / Michal Hrabal

V kavárně se snaží nabízet vietnamská jídla s úpravami pro českou klientelu. „Nahrazujeme cukr medem, zkoušíme varianty, aby jídla lidem chutnala. Máme skvělé ohlasy. Jsme asi jediní v Brně, kteří se začali věnovat trochu jiným pokrmům, než lidé dostanou v každé vietnamské restauraci,“ pochvaluje si Tomi. V jídelním lístku mají třeba placku z rýžové mouky s krevetami nebo lepkavou rýži podávanou ve spojení s arašídy se smaženou jarní cibulkou. „Máme tu i tradiční dezert: rýžové kuličky plněné mungo pastou s kokosem podávané v zázvorovém sirupu posypané sezamem s arašídy,“ zmiňuje. Každé tři nebo čtyři měsíce hodlají pokrmy obměnit. Vychází vstříc i veganům.

Duc Minh Nguyen s kamarádem si otevřeli před nedávnem v Brně kavárnu.Zdroj: Deník / Michal Hrabal