Předchozí
1 z 6
Další

O fotbalovém Blansku vytvořil Miloš Jarůšel publikaci, spolupracoval na ní se Zdeňkem Skřipským a Jiřím Sychrou.Zdroj: archiv Miloše Jarůška

Fotbalovou kariéru zahájil v osudovém ČKD Blansko a jeho dres oblékal sedmadvacet let. „V roce 1958 zde byl založený žákovský klub, za který jsem hrál. Poté jsem nastoupil na průmyslovku a tatínek mi řekl: Hochu, nejdřív škola, pak vše ostatní. Takže jsem se vrátil až po vojně v jedenadvaceti letech a začal znovu hrát závodně. Nejdřív za béčko a pak i za první tým. Nejvyšší soutěž, kterou jsme hráli, byla divize. V sedmatřiceti letech jsem odešel za velkým kamarádem do Sloupu, kde se hrál okresní přebor, ale odehrál jsem jen dva zápasy,“ přiblížil Jarůšek.

Miloš Jarůšek zasvětil život fotbalu.Zdroj: archiv M. Jarůška

Začala jeho dlouhá trenérská a funkcionářská kariéra. „Pokračoval jsem v klubu jako sekretář už od roku 1982. Trénovat jsem však nikdy nechtěl. Říkal jsem, že budu mít problém s výběrem hráčů. Kdyby jich bylo jen jedenáct, vše by šlo dobře, ale jak jich bude třináct, nebo čtrnáct… Těžko bych nechal nějaké kluky jako náhradníky, i když bych uměl říct proč,“ zavzpomínal.

V Rudici Miloš Jarůšel trénoval s přestávkami čtyři roky.Zdroj: archiv Miloše Jarůška

Nakonec vedl blanenský dorost i A tým, koučoval také rodnou Rudici nebo Rájec-Jestřábí. „Bavily mě všechny pozice, na nichž jsem působil. Těžko můžu říct, co mě naplňovalo víc. Každopádně, nejjednodušší je být fotbalista. Dostanu dres, balon a můžu jít. Jako trenér už mám zodpovědnost za kluky a jako člen výboru za hráče i trenéry. V obou funkcích jsem se proto snažil vždy maximálně komunikovat,“ řekl dvaasedmdesátiletý Jarůšek.

Miloš Jarůšek zasvětil život fotbalu.Zdroj: archiv M. Jarůška

Teď je již v důchodu, ale stále funguje jako sekretář okresního fotbalového svazu. „Dělám to od roku 2012. Práce mě baví, ale někdy už jsem utahaný a říkám si, jestli to mám zapotřebí,“ podotkl. 

Miloš Jarůšek zasvětil život fotbalu.Zdroj: archiv M. Jarůška

Jarůšek je také spoluautor publikace, jež mapuje 110 let fotbalu v okrese. „Oslovil mě ohledně toho Zdeněk Skřipský, také bývalý sekretář z Blanenska. Dobře jsme se znali a on asi viděl, že o fotbale tady něco vím. Přiměl mě, abych to s ním a s Jirkou Sychrou dal dohromady. Je to takový almanach,“ vysvětlil.  

Miloš Jarůšk s manželkou, se kterou oslaví letos v listopadu 50 let manželství, na chalupě v Rudici.Zdroj: archiv Miloše Jarůška

V dnešním fotbale hráči podle něj trpí těžšími úrazy, než tomu bylo dřív. „Co si pamatuju, nebyla taková zranění jako teď. Když si někdo zlomil nohu, to už muselo být. Stávalo se to tak jednou za pět let. Mně se zranění vyhýbala, jen jsem měl asi třikrát otřes mozku. Poprvé to bylo před svatbou, tak možná mě to nějak ovlivnilo a řekl jsem své ženě ano,“ uzavřel s nadsázkou Jarůšek.

JAROSLAV GALBA