Předchozí
1 z 10
Další

Poslepu šel městem, bavil se s lidmi v Bronxu. Kvůli inspiraci pro písně o Brnu

Psal v nočních brněnských ulicích. Nechal na sebe působit atmosféru hlavního nádraží. Chodil si povídat s lidmi do hospůdek v brněnském Bronxu. Plaval uprostřed noci ve Svitavě. Se zavřenýma očima procházel mnoho hodin ulicemi města, aby zachytil jeho hlas. Nejrůznějšími způsoby hledal kapelník Michal Kosmi Šimíček inspiraci při tvorbě textů písní pro album Bleděmodré město. Brněnská kapela Nevermore & Kosmonaut, ve které Šimíček zpívá a skládá texty, věnovala celou desku pouze Brnu.

Zpěvák a textař brněnské skupiny Nevermore & Kosmonaut Michal Kosmi Šimíček.Zdroj: Jan Mikolášek

Město Šimíčka fascinovalo už od dětských let. Jako mladý chlapec se se svým dědou procházel ulicemi a hltal vyprávění o nejrůznějších brněnských místech a příbězích. Odposlechnutá vyprávění se mu hodila v momentě, kdy kapela po první desce Mezi planetami hledala téma další desky. Šimíček tehdy potřeboval inspiraci, která by spojila náměty všech jedenácti písní, a našel ji v samotném Brně. „Brno se jako spojující myšlenka nabízelo. Měl jsem pocit, že mně dochází inspirace, a tímhle se znovu dostavila. Mohl jsem tak vyhledávat příběhy města, což mi při tvorbě textů pomohlo,“ říká Šimíček.

Zpěvák a textař brněnské skupiny Nevermore & Kosmonaut Michal Kosmi Šimíček.Zdroj: Jiří Sláma

Cesta od prvotního nápadu k vydání alba trvala čtyři roky. I když například titulní píseň desky Bleděmodré město se objevila už na první desce kapely. Souběžně s texty pracovala skupina i na pořadu na brněnské hvězdárně, kde desku pokřtila. Při živém koncertu fanoušci na kupoli digitária sledovali projekce města. „Od začátku jsme desku chtěli pojmout s přesahem. Aby zahrnovala nejen hudbu, ale přidat k ní i vizuální stránku a také doprovodné akce,“ vysvětluje Šimíček.

Brněnská skupina Nevermore & Kosmonaut v čele se zpěvákem Michalem Kosmi Šimíčkem na brněnské hvězdárně.Zdroj: Pavel Gabzdyl

Album Bleděmodré město vydala kapela v červnu 2018. Jedenáct písní na ní bylo podle Šimíčka záměrně, protože jedenáctka je v historii Brna kvůli obléhání města Švédy a odbíjení poledne o hodinu dřív důležitá. Každou píseň Šimíček zároveň věnoval určitému aspektu města, ať už historickým prostorám, tématu nebo i vlastním osobním pocitům a pro něho důležitým místům.

Album Bleděmodré město od brněnské kapely Nevermore & Kosmonaut v čele se zpěvákem Michalem Kosmi Šimíčkem.Zdroj: Michal Kosmi Šimíček

Třeba v první písni desky Hlas se snažil přiblížit představu, že město ke každému z jeho obyvatel promlouvá. Zavázal si oči a společně s doprovodem chodil po městě, aby si na diktafon zaznamenával zvuky města a zároveň i své poznámky, jaké zvuky to mohly být. „Dostal jsem tak autentickou zvukovou stopu města i zážitek. Brno jsem do té doby znal hodně, ale toto mi velmi rozšířilo obzor o něm. Protože je velký zážitek město slyšet a nevidět ho,“ poznamenává Šimíček. Z diktafonu a poznámek následně doma vytvářel text skladby.

Brněnská skupina Nevermore & Kosmonaut v čele se zpěvákem Michalem Kosmi Šimíčkem na koncertě.Zdroj: Pavel Gabzdyl

Pro změnu o setkání brněnských řek Svratky a Svitavy a jejich upozaděné roli v současné tváři Brna je píseň Dvě řeky. V tomto případě se kvůli autentickému zážitku při psání textu v noci Šimíček koupal ve Svitavě. Jindy při psání textu písně o brněnském hlavním nádraží seděl přímo na nástupištích, odkud za druhé světové války odjížděly transporty židů. Nechával tam na sebe podle vlastních slov působit magický prostor a získával tak prožitek, který vnesl do finální podoby textu.

Zpěvák a textař brněnské skupiny Nevermore & Kosmonaut Michal Kosmi Šimíček.Zdroj: Jiří Sláma

Pro inspiraci k textu písně Nejsme sami, která je o vyčleněné oblasti okolo ulic Bratislavská a Cejl, chodil Šimíček do tamních hospod. Tam se při diskusích s místními lidmi snažil pochopit unikátnost lokality. „Oblast jsem si docela zamiloval. Pořídili jsme tam i fotografii k této písni, na které je kosmonaut v obleku půjčeném z hvězdárny, jak se baví s místními dětmi,“ přibližuje Šimíček.

Titulní fotografie alba Bleděmodré město od brněnské skupiny Nevermore & Kosmonaut v čele se zpěvákem Michalem Kosmi Šimíčkem.Zdroj: David Konečný

Bleděmodrá barva pro něho znamená barvu vzpomínek, zároveň ji vnímá i jako barvu města v ranní mlze. „Dřív se někdy stávalo, že jsem zůstal přes noc ve městě. Ráno, když byly ulice prázdné, se pak město zahalilo do zvláštní barvy. A tou barvou pro mě byla a stále je právě bleděmodrá,“ podotýká Šimíček. Píseň Bleděmodré město vznikla mnohem dřív, než se rozhodlo o vzniku celého kompletu písní alba věnovanému městu.

Zpěvák a textař brněnské skupiny Nevermore & Kosmonaut Michal Kosmi Šimíček.Zdroj: Jan Mikolášek

Momentálně Šimíček začíná psát pohádky bleděmodrého města, ve kterých chce témata města zpřístupnit dětem. V jedenácti pohádkách ho plánuje přiblížit méně známými příběhy. „Zdá se mi, že v Brně chybí příběhy. Známe tady pár pověstí, které neustále omíláme dokola. Ale na to, jak je Brno úžasné studentské město, kolik tady žije obyvatel a kolik tady může vznikat příběhů, tak mi tady příběhy pořád chybí,“ zdůvodňuje. Pohádky považuje za svůj úkol do budoucna. O konkrétním termínu, kdy s nimi bude hotový, dosud jasno nemá.

Brněnská skupina Nevermore & Kosmonaut v čele se zpěvákem Michalem Kosmi Šimíčkem na koncertě.Zdroj: Jan Mikolášek

Kapela Nevermore & Kosmonaut by měla na podzim tohoto roku vydat novou desku. Její pracovní název zní Písničky do rakety, obsahovat bude devět skladeb včetně bookletu, ve kterém se bude odvíjet příběh fiktivní cesty členů kapely do vesmíru za stanoveným úkolem. „Písně budou o tom, že když něco opouštíte, naplno si přitom uvědomíte, co je pro vás důležité. Pro mě budou třeba o rodině a o tom, co tady mám rád. Texty by měly být zároveň sondou do aktuálních věcí, které prožíváme. Celé to zabalíme do příběhu čtyř astronautů při pomyslné cestě vesmírem,“ nastiňuje podrobnosti dalšího plány kapely.

Brněnská skupina Nevermore & Kosmonaut v čele se zpěvákem Michalem Kosmi Šimíčkem na koncertě.Zdroj: Jan Mikolášek