Předchozí
1 z 7
Další

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

Tomáš Kadlec a Vilém Ráček se seznámili v patnácti letech při studiu na brněnském gymnáziu. Jejich studijní cesty se ale po ukončení střední školy na několik let rozdělily. „Podařilo se mi získat sportovní stipendium v USA, kde jsem studoval vysokou školu. Po návratu do Česka jsem ještě vystudoval program Mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních studií. Už od dětství mě ale zajímala gastronomie, a tak jsem pravidelně absolvoval různé kuchařské a cukrářské kurzy,” popisuje svojí cestu k pekařině Kadlec.

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

Ráček mezitím vystudoval obor Farmacie s vidinou práce v lékárně. „Přestože mě farmacie vždy oslovovala, protože k ní máme v rodině blízko, zvítězila touha rozjet společný projekt, kterému se budu schopen naplno věnovat,” vysvětluje.

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

I přes odlišné studijní obory mladíky spojila vášeň pro sport a gastronomii. Díky sportu hodně cestovali, a tak mohli ochutnávat zahraniční kuchyně. Mezi nimi i francouzskou, která cestovatele uhranula. Zejména pečivo.

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

Proto se rozhodli, že si upečou vlastní. „Receptury jsme ladili rok, než se podařilo získat pečivo, jaké jsme chtěli. Následně jsme podle nich začali zkoušet péct u rodičů v garáži. Zpočátku to bylo velmi náročné, těžko říct, zda bychom to zvládli znovu,” popisuje dvojice své začátky.

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

Po třech letech pokusů, sbírání zkušeností a hledání nejlepších receptů založili v roce 2017 řemeslnou pekárnu William Thomas Artisan Bakery. Jejich croissanty, bagety a tousty se postupně začaly stávat součástí nabídky řady brněnských kaváren a restaurací.

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

Své první kousky pro brněnské kavárny a obchody přitom pekli při nočních směnách, ve kterých se při své tehdejší práci střídali. „Postupně jsme začali přidávat i další produkty, jako jsou například kroláče,” doplňují pekaři.

Tomáš Kadlec a Vilém RáčekTomáš Kadlec a Vilém RáčekZdroj: se svolením William Thomas Artisan Bakery

Po třech letech provozu se Kadlec a Ráček rozhodli, že si otevřou pekárny v centru Brna. Nejnovější podnik otevřeli na přelomu března a dubna. Zákazníkům kromě pečiva nabízí i náhled do zákulisí Při kupování pečiva totiž uvidí, jak se jim přímo před očima peče francouzský croissant.