Předchozí
1 z 5
Další

Ze závodnice Emy Kaňkovské se stala tajemnice v Dukle Brno.Zdroj: Deník / VLP Externista

Mezi její největší dráhařské úspěchy jednoznačně patří tři čtvrtá místa na evropském šampionátu juniorů, která jí dělají radost dodnes. Nebylo to tak ale vždy. „Čtvrté místo je čtvrté místo, ještě k tomu třikrát po sobě. Tehdy mě to hodně trápilo, ale s odstupem času jsem za ně vděčná. V tomtéž roce se navíc stala Sára juniorskou mistryní světa. Být tam a prožívat to s ní byl neskutečný zážitek, určitě to patří mezi mé nejoblíbenější vzpomínky,“ povídá dcera dvojnásobného mistra republiky a účastníka olympijských her v Soulu z roku 1988 Martina Kaňkovského.

Ze závodnice Emy Kaňkovské se stala tajemnice v Dukle Brno.Zdroj: Deník / VLP Externista

Když se před dvěma lety kvůli zraněním rozhodla, že kariéru ukončí, byl to právě otec, jehož reakce se bála nejvíc. „Nakonec mě ale podpořil. Stejně jako já viděl, že už se jen trápím,“ vzpomíná bývalá reprezentantka. Cyklistika jí chybí, i přesto by své rozhodnutí nevrátila. „Kvůli zranění už se mi nepodařilo vrátit do původní formy. Navíc jsem začala studovat vysokou a měla jsem jiné priority, cyklistika už mě tak nebavila,“ vysvětluje Kaňkovská.

Ze závodnice Emy Kaňkovské se stala tajemnice v Dukle Brno.Zdroj: Deník / VLP Externista

Nejvíc se jí po závodění postesklo v půlce listopadu tohoto roku, když její sestra vybojovala na mistrovství Evropy v Plovdivu stříbro z keirinu. „Když ségra v Bulharsku získala stříbrnou placku, mrzelo mě, že jsem u toho nemohla být. Je jasné, že mi cyklistika občas chybí, ale převažuje hlavně úleva. Vím, že už bych se jen trápila,“ popisuje bývalá mistryně republiky.

Dvojčata Sára (vpravo) a Ema Kaňkovské, dráhové cyklistky Dukly Brno.Zdroj: Martin Straka

Netrvalo dlouho a do svého závodního týmu se opět vrátila. Tentokrát však v jiné roli, než na jakou byla doposud zvyklá. „Minulý rok mi od pana Buchty (Svatopluk Buchta, vedoucí trenér Dukly Brno – pozn. red.) přišla nabídka dělat u nich v Dukle tajemnici. Neváhala jsem a práci vzala, jsem za ni nesmírně vděčná. Baví mě a jsem ráda, že jsem se mohla vrátit ke kolektivu, se kterým jsem dřív závodila,“ pochvaluje si studentka Fakulty tělesné kultury v Olomouci, která teď svým bývalým kolegům z dráhy zajišťuje třeba ubytování na závodech či soustředěních.

Dvojčata Sára a Ema Kaňkovské, dráhové cyklistky Dukly Brno.Zdroj: Martin Straka

A není jediná Kaňkovská, která v brněnské Dukle figuruje - vedle závodící sestry pomáhá týmu stále jako mechanik také otec. Kromě nového zaměstnání má teď Kaňkovská čas i na další koníčky nebo školu, která jí do budoucna má pomoct k vysněnému povolání. „Největší přání je trénovat cyklistiku žen, proto jsem ráda, že mě studium baví. Takový největší koníček je teď pro mě ale pejsek, kterého jsme si letos s přítelem pořídili,“ prozrazuje.

ELIŠKA NOVÁKOVÁ