Česká výprava posbírala v Tokiu jedenáct medailí - čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové. Tímto ziskem olympionici vyrovnali počet cenných kovů, které tuzemští sportovci vybojovali v letech 1996 a 2012.

Ale i tak je rekord na světě - bilance se počítá podle váhy medailí (a na zmíněných hrách v Atlantě a Londýně Češi vytěžili méně stříbrných medailí). 

Čeští olympijští vítězové ze zlatými medailemi kajakář Jiří Prskavec (vlevo) a judista Lukáš Krpálek na kombinovaném snímku z 30. července 2021.
Radost kamarádů. S Jirkou jsme si řekli, že to bude náš den, jásal Krpálek

Příjemných překvapení bylo dost. Druhé olympijské zlato si pověsil na krk judista Lukáš Krpálek, který navázal na předchozí triumf z Ria. Tentokrát však vyhrál v jiné váhové kategorii a v kolébce juda se zapsal do dějin tohoto sportu.

Čeští medailisté z Tokia:

zlato: Lukáš Krpálek (judo)
zlato: Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (tenis)
zlato: Jiří Prskavec (vodní slalom)
zlato: Jiří Lipták (střelba - trap)
stříbro: David Kostelecký (střelba - trap)
stříbro: Lukáš Rohan (vodní slalom)
stříbro: Markéta Vondroušová (tenis)
stříbro: Jakub Vadlejch (oštěp)
bronz: Alexander Choupenitch (šerm - fleret)
bronz: Josef Dostál, Radek Šlouf (kanoistika)
bronz: Vítězslav Veselý (oštěp)

Krpálek se dostal s dvěma zlatými medailemi mezi nejúspěšnější sportovce české olympijské historie. Stejný kousek se povedl i Štěpánce Hilgertové, Barboře Špotákové, Martinu Doktorovi. Legendární oštěpař Jan Železný je dokonce trojnásobným olympijským vítězem. První zlato si připsal v Barceloně v roce 1992 ještě pod hlavičkou Československa. Na Železného odkaz navázali v Tokiu jeho následovníci Jakub Vadlejch (stříbro) a Vítězslav Veselý (bronz).  

Kromě Krpálka slavili v Japonsku zlato i vodní slalomář Jiří Prskavec, střelec Jiří Lipták a tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které kralovaly deblu.  

Jedna zajímavost? Češi ziskem jedenácti medailí do jedné naplnili prognózu deníku Financial Times, který podle sofistikovaného modelu očekával zisk jedenácti medailí.

Ale třeba čeští bookmakeři tipovali maximálně osm cenných kovů a v predikci agentury AP byly jen čtyři medaile.

Medailová radost českých oštěpařů. Zleva bronzový Vítězslav Veselý a stříbrný Jakub Vadlejch.
Česká oštěpařská fantazie v Tokiu. Vadlejch slaví stříbro, Veselý má bronz

Před závěrečným dnem figurovala České republika na 18. místě medailového pořadí.

Pokud byste se pídili dál a dál, asi byste našli jiné, lehce alternativní tabulky. Z pohledu ekonomiky, přesněji řečeno dle HDP (hrubý domácí produkt), je nejsilnější "trpaslík" ze San Marina - tahle maličká země v Tokiu získala historicky první medaile. Povedlo se to střelcům (stříbro a bronz) a zápasníkovi, který vyrostl v Americe, ale občanství získal díky pradědečkovi z matčiny strany. Naopak Čína a USA se tady krčí na chvostu pořadí.

Radek Šlouf a Josef Dostál - Letní olympijské hry Tokio 2020, 5. srpna 2021.
Dostál se Šloufem probírají ženy i ryby. Slavit budou lovečákem od Synka

Čeští medailisté si v Tokiu přišli na pořádný balík. Za zlatou medaili vyinkasují odměnu 2,4 milionu korun, za stříbrnou 1,8 milionu korun a za bronzovou 1,2 milionu. Mimochodem, to je víc, než na kolik si přijdou Američané. Ti podle severu CNBC dostanou za zlato v přepočtu 814 tisíc korun, 488 tisíc za stříbro a 326 tisíc za bronz. V Japonsku však startovalo přes 600 sportovců z USA, kteří pro svou zemi vybojovali přes sto cenných kovů.