Po čtvrté hodině už jich má několik za sebou. Zatímco Adam Ondra je českou medailovou nadějí právě ve sportovním lezení, Zoe má blíže k jiným disciplínám. „Pořád mluví o míčových sportech. Asi nejvíce času strávila na hokejbalu," říká její otec Jan Novotný.

Na olympijském festivalu si chtějí vyzkoušet co nejvíce sportů. S akcí už mají zkušenosti. „Byli jsme na předchozím olympijském festivalu na výstavišti. Jsme rádi, že se koná opět blízko veletrhů," podotýká Novotný.

Na akci se děti setkávají i se známými sportovci. Jedenáctiletý Jakub Andrejčák sleduje tenisovou exhibici, kde proti sobě hrají bývalá tenistka Lucie Šafářová s hokejistou Tomášem Plekancem proti bývalé tenistce Daniele Bedáňové se snowbordistkou Evou Samkovou.

A nezůstává pouze u dívání. Poštěstí se mu, že si s nimi chvilku sám zahraje. „Bylo to poprvé. Byl jsem nervózní," přiznává chlapec.

V tenisové exhibici na Olympijském festivalu v Brně si zahráli Lucie Šafářová, Tomáš Plekanec, Daniela Bedáňová a Eva Samková.
Tenisová exhibice na Olympijském festivalu: Plekanec na trestné dostal pivo

Tenis sice nehraje, ale věnuje se badmintonu, který si mohou návštěvníci festivalu také vyzkoušet. „Určitě si jej zahraju," potvrzuje a jde se s rodiči podívat, které další sporty akce nabízí.

Osmiletá Karolína Svobodová se o kus dál zrovna s rodiči baví o dojmech z florbalu a míří k dalšímu sportovišti. „Těším se na medaili," zmiňuje odměnu, kterou pořadatelé přislíbili aktivním dětem.

Pochvaluje si především atletické disciplíny. „Mně se líbilo všechno," prohlašuje její bratranec Adam.

Karolína je velkou fanynkou hokejové Komety Brno. „Není to zimní olympiáda, hokej tady není. I když tady byl Tomáš Plekanec, což je bývalý hráč Komety," poznamenává Karolínin otec.

Na sportování v Olympijském areálu dohlíží jihomoravští záchranáři. Za pátek a sobotu měli deset pacientů. „Jednalo se především o odřeniny a spáleniny od slunce," sděluje mluvčí záchranářů Michaela Bothová.