Sotva se dálnice opravily už po nich pojedou tanky. I takové jsou reakce lidí na zprávu o projíždějícím konvoji amerických vojáků s těžkou technikou přes republiku a jižní Moravu. Méně zasvěceným nelze mít tvrzení za zlé. Z historie mají totiž v paměti hluboce vrytou zkušenost. Z doby, kdy české a moravské silnice drtily svými pásy tanky samozvaných osvoboditelů z východu. Jenže ti se nehodlali vrátit a tak je nějaké rozbité cesty netrápili. Od imperialistických škodlivých vlivů ze západu nás pak chránili skoro třicet let. Nechali za sebou nejen děravé silnice, ale také rozbité lidské duše.

První část amerického vojenského konvoje dorazila v noci ze středy na čtvrtek na jih Moravy.
Američtí vojáci v Brně: podívejte se, jak obří konvoj projíždí nočním městem

Rozdíl je v tom, že Američané se po cvičení spojených sil NATO s názvem Saber Strike 2022 chtějí vrátit zpátky domů. A také proto své tanky a pásovou techniku vezou na kolech speciálních návěsů. Byli by blázni kdyby se chtěli cestou zpátky drncat podobně jako ještě nedávno řidiči po panelové D2 z Brna do Břeclavi k rakouským hranicím. Vtípky o koktavém syndromu, s nímž se potýkali povídaví cestující v autech na oné dálnici, se baví řidiči dodnes.

Projíždějící konvoj vojenských sil NATO má ale ještě jednu aktuální symboliku, kterou bychom měli vzít na vědomí i my pacifisté, jimž se dělá ze zbraní a jejich míření na lidi zle. Občas je totiž potřeba ukázat, že i na druhé straně hranice, v tomto případě s Ukrajinou, jsou síly, které hodlají ohrožované obyvatele v případě potřeby bránit. Můžeme si jen přát, že takhle to bude stačit.