Hlavní dopravní tepna České republiky dálnice D1.Ročně na ní zemřou desítky lidí. Každou chvíli je ucpaná. Buď kvůli uzavírkám, nebo kvůli nehodám. Ve středu její část vedoucí okolo Brna opět ovládla zpravodajství. Důvod – série nehod, z toho nejvážnější jednoho jediného kamionu.

Výsledky byly mnohem horší, než by se na první pohled mohlo zdát. Řidič kamionu zemřel. Nehody si vyžádaly i další zranění a tisíce lidí uvízly v kolonách.

Příčiny ještě nejsou jasné. Možná řidič usnul, možná se na pár sekund věnoval něčemu jinému než řízení. Možná byla chyba v nákladním autě.
Kvůli tomu je také těžké najít nějaké řešení. Dálnice se opravovat musí, jinak by se z ní za chvíli stala polňačka. Její rozšíření je na papíru namalováno už hezkou řádku let, ale nejsou na něj peníze a komplikují to spory o pozemky či o klidný život v přiléhajících obcích.

Nejhorší a nejhůře ovlivnitelné je chování řidičů. Například včera zkomplikovali příjezd záchranářů a hasičů na místo. Možná by se všichni, kteří stojí v koloně, měli povinně podívat na nehodu, aby viděli, jak jednou mohou skončit. Možná by byli zodpovědnější.