Pro některé je vůbec prvním místem ve městě, kde se po výstupu z vlaku ocitnou. Řada dalších s ním má dennodenní zkušenost, a i proto chce vždy projít rychle a bez zastavení. Kvůli nepřívětivému prostředí, vzhledu jako z osmdesátých let, který dokreslují stánky s levným zbožím, i bezdomovcům. Podchod pod hlavním nádražím je jedním z nejfrekventovanějších brněnských míst, jehož budoucnost je v poslední době předmětem diskusí.

Vedení města nedávno rozhodlo, jaký sortiment jeho blížící se rekonstrukci přežije a co za zboží z prostoru do budoucna zcela zmizí. Nemilosrdný ortel se týká oblečení, bot či elektroniky. Zákaz tohoto zboží lze vnímat jako logický. Minimálně z toho pohledu, že podchod se i po opravě stane jen těžko místem, kam si naprostá většina lidí cíleně vyrazí na nákupy uvedeného sortimentu. K tomu lépe slouží obchody v nákupních střediscích či třeba v historickém centru.

Možná budoucí podoba podchodu pod brněnským hlavním nádražím - hlavní prostor.
Blížící se opravy Myší díry pod brněnským nádražím: stánkaři z podchodu zmizí

Podchod slouží jako pěší spojení důležitých míst. V důsledku toho jím lidé často jen rychle projdou ve spěchu při cestě na vlak nebo na autobusové nádraží Zvonařka. I z tohoto pohledu není zákaz prodeje oblečení či bot vyloženě něčím, co by mělo vadit.

Je nutné však zmínit ještě jednu věc. Podchod musí být i kvůli lidem využívajícím vlakové či autobusové nádraží místem, kde koupí za pár korun levné zboží, které v ten moment nutně potřebují. Třeba deštník či pláštěnku při dešti. Sice se asi zanedlouho rozpadnou, ale svému účelu poslouží víc než dobře. A to je v danou chvíli nejdůležitější.