Víkend v médiích byl ve znamení ohlížení se do minulosti. Vzpomínání na téměř tři tisíce obětí teroristického útoku v USA z před dvaceti let na předních stranách. Na zadních stranách pak na deset let „neštěstí“ fotbalové Sparty, která nedokáže vyhrát v Plzni.

Taky jsem se pokusil vrátit, byť jen o rok zpátky. Tehdy kolegové psali o tom, jak se větší polovina jižní Moravy zelenala. Nešlo však o politiku a preference strany Zelených, fotbalové trávníky ani o boj se suchem, ale o koronavirový semafor. Do prvního stupně tzv. pohotovosti se k Blanensku a Hodonínsku přidalo i Brno a Brněnsko. Tehdy za poslední týden přibylo v kraji 538 pozitivních případů nákazy koronavirem. Pro srovnání týdenní přírůstek je nyní zhruba poloviční.

Přímý zásah letadla do druhé věže Dvojčat zachytil jako jediný člověk na světě na svoji kameru Pavel Hlava z Brna.
Smrti ve Dvojčatech unikla o vlásek. Přečtěte si další svědectví Jihomoravanů

V tomto ohledu si ale Jihomoravané prošli smutnou křížovou cestu s téměř třemi a půl tisíci zemřelými s covidem, tedy podle statistik ministerstva vnitra. Za tu dobu se změnilo hodně. V poslední době jsou čísla nebožtíků s koronavirem na nule. Máme možnost se nechat celkem bezplatně naočkovat. V tomto ohledu kraj ani stát ale není mezi premianty, kteří chtějí být o krok napřed.

Například v Izraeli nabízejí třetí dávku i stále mladším věkovým kategoriím. Dokonce tam povolili i vakcinaci dětí s vážnými zdravotními komplikacemi už od pěti let. V Chile i na Kubě jdou ještě dál. V zemi pod Andami se mohou připravit na očkování starší šesti let, na Kubě dokonce už dvouletí občané. Uvidíme, jaké řešení vyberou naši odborníci a volení zástupci, aby neztratili hlasy.